Εκμέκ κανταΐφι
Σιροπιασμένο φύλλο κανταΐφι, αρωματική κρέμα βανίλιας, ανάλαφρη σαντιγί και τριμμένο καρύδι. Ποιος μπορεί να αρνηθεί αυτό το υπέροχο γλυκό ψυγείου;
Βαθμολόγησε τη συνταγή
Υλικά
Για τη βάση:
- 300 γρ. κανταΐφι
- 200 γρ. βούτυρο (μαργαρίνης ή οτιδήποτε άλλο )
Για την κρέμα:
- 5 κούπες γάλα πλήρες
- ¾ κούπες ζάχαρη
- 5 κρόκοι αυγών
- 3 κ.σ. καλά γεμάτες κορν φλάουρ με αλεύρι
- 2 βανίλιες
- 1 κ.σ. βούτυρο
- λίγα καρύδια τριμμένα
Για το σιρόπι:
- 2½ κούπες ζάχαρη
- 2½ κούπες νερό
- λίγες σταγόνες λεμόνι
Για την επικάλυψη:
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος
- 3 κ.σ. άχνη ζάχαρη
- λίγα καρύδια τριμμένα
Σημειώσεις
Οδηγίες
- Βουτυρώνουμε καλά ένα πυρέξ 25x35 εκ..
- Ανοίγουμε το κανταΐφι με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι οι ίνες του κολλημένες μεταξύ τους.
- Το απλώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί και το ραντίζουμε με βούτυρο.
- Το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει ελαφρώς. (25 λεπτά περίπου, ανάλογα με το φούρνο)
- Όταν το βγάλουμε από το φούρνο το αφήνουμε λίγο και το περιχύνουμε προσεκτικά με το ζεστό σιρόπι (όχι καυτό) που ήδη έχουμε δέσει βράζοντας το για 8 λεπτά.
- Πασπαλίζουμε το σιροπιασμένο κανταΐφι με λίγα καρύδια.
- Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και το αλεύρι και λίγο γάλα, όλα μαζί στο μούλτι.
- Αυτό το μίγμα το ρίχνουμε στο υπόλοιπο γάλα το οποίο βάλαμε στη φωτιά να ζεσταθεί και ανακατεύοντάς το συνέχεια, το αφήνουμε να βράσει και να γίνει κρέμα.
- Ρίχνουμε το βούτυρο και τις βανιλίνες.
- Βάζουμε διάφανη μεμβράνη στην επιφάνεια της κρέμας, η οποία θα πρέπει να εφάπτεται στην κρέμα για να μην μας κάνει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις κρυώσει, την απλώνουμε επάνω από το κανταΐφι
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος και την απλώνουμε επάνω από τη κρέμα βανίλιας. Πασπαλίζουμε πάλι με καρύδια.
- Τοποθετούμε το εκμέκ στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον, για να κρυώσει καλά και να δέσουν οι γεύσεις.
Εγγραφή
Σύνδεση
0 Σχόλια
παλαιότερο