Καρπούζι Γλυκό του κουταλιού με ή χωρίς ασβέστη

 

από BigMama
Τραγανό, δροσερό, καλοκαιρινό Καρπούζι Γλυκό του κουταλιού. Δες τη συνταγή σε δύο εκδοχές: με ή χωρίς ασβέστη!
karpouzi-glyko
Προετοιμασία 10 λεπτά
Μαγείρεμα 20 λεπτά
Χρόνος αναμονής 1 μέρα
Συνολικός Χρόνος 1 μέρα 30 λεπτά
Κατηγορία Γλυκά Κουταλιού, Επιδόρπιο, Ζαχαροπλαστική
Κουζίνα : Ελληνική
Μέθοδος : Κατσαρόλα
Δυσκολία : Μέτριας Δυσκολίας
Μερίδες ( προσαρμοσε! )1 δόση
Δες εδώ που θα βρεις τον Εξοπλισμό που χρειάζεσαι για τη Συνταγή

Υλικά
 

  • 1 κιλό φλούδες από καρπούζι το άσπρο μέρος με ελάχιστη από την κόκκινη ψίχα
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • ½ λεμόνι το χυμό

Αν χρησιμοποιήσουμε λεμόνι

  • 3 λεμόνια
  • 3 λίτρα νερό

Αν χρησιμοποιήσουμε ασβέστη*

  • 3 κ.σ. σβησμένος ασβέστης
  • 3 λίτρα νερό

Σημειώσεις

Οδηγίες
 

  • Κόβουμε και τρώμε το κόκκινο μέρος του καρπουζιού μας! Αφού δούμε ότι έχουμε ένα καρπούζι με χοντρή φλούδα, δεν χάνουμε την ευκαιρία να κάνουμε γλυκό του κουταλιού!
  • Αφήνουμε ελάχιστη από την κόκκινη ψίχα πάνω στη φλούδα και καθαρίζουμε όλο το πράσινο μέρος που υπάρχει εξωτερικά.
  • Στη συνέχεια κόβουμε τη φλούδα σε ρόμβους ή και τριγωνικά κομμάτια.
  • Για να γίνει τραγανό το γλυκό μας θα χρησιμοποιήσουμε νερό με λεμόνι ενώ αν θέλουμε ακόμη πιο τραγανό αποτέλεσμα θα χρησιμοποιήσουμε νερό με σβησμένο ασβέστη.

Αν χρησιμοποιήσουμε λεμόνι

  • Βάζουμε τις φλούδες μέσα σε μια λεκάνη, προσθέτουμε το χυμό από τα λεμόνια και καλύπτουμε με νερό. Τοποθετούμε πάνω τους ένα βαρύ πιάτο για να είναι βυθισμένες στο νερό και αφήνουμε για 2 ώρες.
  • Μόλις περάσουν οι δύο ώρες, τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.

Αν χρησιμοποιήσουμε ασβέστη*

  • Βάζουμε ασβέστη σε μια μεγάλη λεκάνη και τον διαλύουμε πολύ καλά μέσα στο νερό, με τη βοήθεια μιας κουτάλας. Προσθέτουμε τις φλούδες του καρπουζιού μέσα στη λεκάνη, τοποθετούμε πάνω τους ένα βαρύ πιάτο, για να παραμένουν βυθισμένες μέσα στο διάλυμα, και τις αφήνουμε για 2 ώρες, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
  • Στη συνέχεια τις ξεπλένουμε πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό και τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας ή με καθαρή πετσέτα.
  • Μόλις τελειώσουμε με έναν από τους δύο παραπάνω τρόπους και έχουμε σουρώσει και στεγνώσει τις φλούδες μας, τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη. Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, χωρίς να προσθέσουμε νερό και περιμένουμε να λιώσει η ζάχαρη και να αρχίσει ο βρασμός.
  • Μόλις αρχίσει ο βρασμός, αφήνουμε το γλυκό πάνω στη χαμηλή φωτιά για ακόμη 15 έως 20 λεπτά. Κατά διαστήματα φροντίζουμε να ξαφρίζουμε.
  • Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό στην άκρη να κρυώσει.
  • Την επόμενη μέρα βάζουμε πάλι την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ξαναβράζουμε το γλυκό μέχρι να δέσει και να πήξει το σιρόπι.
  • Για ελέγξουμε αν έδεσε το σιρόπι, βάζουμε ένα πιατάκι για 5-10 λεπτά στο ψυγείο και μετά ρίχνουμε μέσα 1 μικρή κουταλιά από το σιρόπι. Αν δεν απλώσει και ταυτόχρονα αν περάσουμε από μέσα το δάχτυλό μας και αργεί να κλείσει το κενό που δημιουργήσαμε, τότε το σιρόπι είναι έτοιμο(το ζεστό σιρόπι δείχνει πιο ρευστό από το συνηθισμένο).
  • Στο τέλος προσθέτουμε τη βανίλια και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε προσεκτικά για να μη σπάσουμε τα κομμάτια του γλυκού.
  • Όταν κρυώσει εντελώς, το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα τα οποία αποθηκεύουμε σε ένα σκοτεινό και δροσερό μέρος. Μόλις ανοίξουμε το βάζο, διατηρούμε το γλυκό στο ψυγείο.
Σημειώσεις
* Οι περισσότερες παραδοσιακές συνταγές για γλυκά του κουταλιού περιλαμβάνουν τη χρήση ασβέστη καθώς βοηθάει στο να γίνονται τραγανά. 
Μπορούμε να βρούμε ασβέστη στα χρωματοπωλεία ή στα καταστήματα με οικοδομικά υλικά αλλά προσέχουμε να αγοράσουμε σβησμένο ασβέστη. Τονίζουμε ότι θέλουμε "σβησμένο ασβέστη για γλυκό".
Ο σβησμένος ασβέστης είναι ειδικά επεξεργασμένος για να χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική και μοιάζει με πηχτό γιαούρτι.
5 από 1 ψήφος

Βαθμολόγησε τη Συνταγή

Γίνε μέλοςστο Bigmamacooks εδώ!
Κάνε το σχόλιό σουγια τη συνταγή εδώ!

Ακολούθησέ μας

5 from 1 vote (1 rating without comment)
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
0
Τι σκέφτεσαι για αυτή τη συνταγή; Κάνε το σχόλιό σουx