Κοπεγχάγη
Η Κοπεγχάγη είναι το παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό της Εύβοιας, με λαχταριστή τραγανή κρούστα και πλούσια γέμιση με κρέμα και αμύγδαλα.
Βαθμολόγησε τη συνταγή
Υλικά
Ποσότητες για σκεύος: 30cm στρογγυλό, 3cm ύψος
- 400 γρ. φύλλο μπακλαβά
- ½ φλ. τσαγιού βούτυρο
- 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 3 φλ. τσαγιού αμυγδαλόψιχα κοπανισμένη με τη φλούδα
- 1 φλ. τσαγιού φρυγανιά κοπανισμένη
- 6 αυγά
- 1 κ.γ. κανέλα σκόνη
- 1 φλ. καφέ μικρό κονιάκ
- 2½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
- 3½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 2½ φλ. τσαγιού νερό
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 1 κ.γ. χυμό λεμονιού
- 2-3 φλούδες λεμονιού
Σημειώσεις
Οδηγίες
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα μαζί τα υλικά του σιροπιού για 10 λεπτά και στη συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
- Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και τα χτυπάμε σε σφιχτή μαρέγκα.
- Στη συνέχεια, χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη.
- Προσθέτουμε τη φρυγανιά, το μπέικιν πάουντερ, την αμυγδαλόψιχα, την κανέλα, το κονιάκ και αναμιγνύουμε.
- Τέλος προσθέτουμε τη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί Νο30 και στρώνουμε 8 φύλλα κάτω, τα οποία βουτυρώνουμε χωριστά το καθένα.
- Ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Σκεπάζουμε με άλλα 6 φύλλα βουτυρώνοντας χωριστά το καθένα.
- Χαράζουμε σε κομμάτια το γλυκό και το ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180° C για 30 λεπτά.
- Μόλις βγάλετε την Κοπεγχάγη από το φούρνο την περιχύνετε με το σιρόπι.
Σημειώσεις
Πηγή συνταγής και photo: Από το βιβλίο 22 ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΧΑΜΕΝΩΝ ΠΑΤΡΙΔΩΝ
Εγγραφή
Σύνδεση
0 Σχόλια
παλαιότερο