Μακαρόν
Το μακαρόν (macaron) είναι ένα γλύκισμα που προέρχεται από τη Γαλλία. Φτιάχνεται με βάση αμύγδαλο και μαρέγκα. Η σύνηθες γέμιση είναι με γκανάζ ( gananche), κρέμα βουτύρου (crème au beurre) ή μαρμελάδα. Τα συναντούμε σε μεγάλη ποικιλία γεύσεων και χρωματισμούς.
Στην παρακάτω συνταγή, χρησιμοποιούμε αντί του γαλλικού τρόπου παρασκευής, τον ιταλικό τρόπο παρασκευής, με σιρόπι ζάχαρης.
Βαθμολόγησε τη συνταγή
Υλικά
Μακαρόν
- 125 γρ. αμύγδαλα αλεσμένα
- 125 γρ. ζάχαρη άχνη
- 120 γρ. ζάχαρη
- 50 γρ. νερό
- 80 γρ. ασπράδι αυγού
- 1 πρέζα αλάτι
Γκανάζ
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος
- 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
Σημειώσεις
Οδηγίες
για το μείγμα:
- Ετοιμάζουμε τα ταψιά. Στρώνουμε σε δύο ταψιά από μία λαδόκολλα. Με ένα σφηνοπότηρο, διάμετρος ~4,5 εκ., σχηματίζουμε από 20 κύκλους σε κάθε λαδόκολλα. Γυρίζουμε τις λαδόκολλες από την άλλη πλευρά, για να μην αποτυπωθεί το μολύβι.
- Ξεφλουδίζουμε τα αμύγδαλα.
- Αλέθουμε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και αλέθουμε μέχρι το μείγμα να γίνει σαν αλεύρι.
- Σιτίζουμε το μείγμα. Χρησιμοποιούμε το μύλο αλέσματος καφέ για να αλέσουμε όσο μείγμα έχει μείνει, πιο ψιλό και ξανασιτίζουμε.
- Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό σε μικρό σκεύος, σε μέτρια φωτιά , για 5 λεπτά από τη στιγμή του βρασμού, να έχει θερμοκρασία 118°.
- Σε μπολ βάζουμε τα ασπράδια, από περίπου 3 αυγά, τα οποία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον από την προηγούμενη μέρα, ρίχνουμε το αλάτι και χτυπάμε με μίξερ δυνατά, τα ασπράδια μαρέγκα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ζεστό σιρόπι στο ασπράδι του αυγού, σταδιακά αλλά γρήγορα. Χτυπάμε περίπου για 5 λεπτά συνολικά έως ότου δέσει, να μην κοπεί.
- Προσθέτουμε, κοσκινισμένο, το μείγμα αμυγδάλου – ζάχαρης άχνης και ανακατεύουμε με σπάτουλα.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με άνοιγμα 8 χιλ. Κρατάμε σταθερά το κορνέ 1 εκ. πάνω από το κέντρο του κύκλου, και πιέζουμε το κορνέ με το μείγμα, μέχρι να γεμίσει ο κύκλος. Χτυπάμε το ταψί, σε σκληρή επιφάνεια μέχρι η επιφάνεια των μακαρόν να γίνει επίπεδη. Τα αφήνουμε στην άκρη να στεγνώσουν, για 1 - 1 ½ ώρες, μέχρι να σχηματίσουν κρούστα.
- Σε προθερμασμένο φούρνο, ψήνουμε στους 140 ° για 15 λεπτά. Όταν ψηθούν, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε στο ταψί να κρυώσουν.
για τη γκανάζ:
- Σε σκεύος, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να κρυώσει.
Τα μακαρόν...
- Βάζουμε γκανάζ στο ένα μακαρόν, πιέζουμε ελαφρά να απλωθεί η γκανάζ και κλείνουμε με το άλλο. Φυλάσσονται σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς. Καταναλώνονται κατά προτίμηση μετά από 36 ώρες.
Εγγραφή
Σύνδεση
1 Σχόλιο
παλαιότερο