Οδηγός αγοράς: Τι να πάρω; Μίξερ χειρός, Μίξερ επιτραπέζιo ή Κουζινομηχανή

Πολλοί πιστεύουν ότι μπορούν να ζήσουν και χωρίς μίξερ αλλά αυτή η φιλοσοφία ανατρέπεται όταν αποκτήσουν το πρώτο τους μίξερ. Όταν συνηθίσεις να χρησιμοποιείς μίξερ, η ιδέα να γυρίσεις πίσω στο ανακάτεμα με το χέρι μοιάζει με τρέλα.

Ποιο μίξερ όμως είναι το κατάλληλο για τις ανάγκες του καθενός;

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες μίξερ. Τα μίξερ χειρός, τα επιτραπέζια μίξερ και οι Κουζινομηχανές-Πολυμίξερ. Ποια όμως είναι η διαφορά των τριών αυτών ειδών μίξερ;

Οι κυριότερες διαφορές τους είναι η δυνατότητες ανάμιξης, το μέγεθος και το κόστος τους.

Μίξερ Χειρός

Υπάρχουν ηλεκτρικά μίξερ χειρός αλλά και χειροκίνητα. Τα χειροκίνητα μίξερ δουλεύουν με ένα μοχλό για το ανακάτεμα, ενώ τα ηλεκτρικά απλά τα κρατάς σταθερά και οι αναδευτήρες κινούνται αυτόματα.

Τα μίξερ χειρός είναι μια πολύ καλή επιλογή για να κάνουν τη ζωή σου πιο εύκολη. Πολύ γρήγορα και εύκολα μπορείς να αναμείξεις μια ζύμη και δεν είναι τόσο κουραστικό όσο να κάνεις την ίδια δουλειά με το χέρι. Το σίγουρο όμως είναι ότι απαιτούν περισσότερη δουλειά από αυτή που απαιτεί ένα επιτραπέζιο μίξερ. Τα μίξερ χειρός δεν θα λέγαμε ότι είναι τα πιο κατάλληλα για τις πιο βαριές ζύμες, αλλά στις υπόλοιπες περιπτώσεις είναι ότι πρέπει.

Το μίξερ χειρός μπορεί με μεγάλη ευκολία να χτυπήσει ασπράδια σε μαρέγκα, τα ετοιμάσει το μείγμα για κέικ ή σουφλέ, να ομογενοποιήσει σαντιγί καθώς και να αφρατέψει οποιαδήποτε κρέμα. Συνήθως τα μίξερ χειρός συνοδεύονται από αναδευτήρες μαρέγκας (“σύρμα”) και αναδευτήρες ζύμης (“σπιράλ”). Επίσης έχει ρυθμιζόμενη ταχύτητα.

Έτσι λοιπόν, αν η κύρια προτεραιότητά σου είναι να βρεις κάτι οικονομικό ή να βρεις ένα μίξερ που να μη πιάνει πολύ χώρο, τότε οπωσδήποτε το μίξερ χειρός είναι αυτό που χρειάζεσαι. Το μίξερ χειρός μπορεί να χωρέσει ακόμη και σε ένα συρτάρι και η τιμή του ξεκινάει ακόμη και από 20€.

Σε μια σύνοψη μπορούμε να πούμε ότι τα μίξερ χειρός:

 • Είναι πιο οικονομικά
 • Δεν πιάνουν πολύ χώρο
 • Καθαρίζουν γρήγορα και εύκολα
 • Μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε μπολ
 • Είναι φορητά και μπορείς ακόμη και να τα πάρεις μαζί σου
 • Τα μίξερ χειρός απαιτούν και λίγη χειρωνακτική δουλειά
 • Συνήθως δεν είναι τόσο γρήγορα ή αποτελεσματικά όσο οι κουζινομηχανές

Επιτραπέζια μίξερ

Αν θέλετε να διευκολυνθείτε λίγο περισσότερο στην προετοιμασία των διαφόρων μειγμάτων θα μπορούσατε να πάτε στην αμέσως επόμενη επιλογή μίξερ. Στην κατηγορία “Επιτραπέζια”.

Σε αυτή την κατηγορία, τα μίξερ χειρός μπορούν να “κουμπώσουν” πάνω σε μια βάση η οποία συνοδεύεται από ένα μπολ. Όταν τίθεται σε λειτουργία το επιτραπέζιο μίξερ, το μπολ περιστρέφεται και ταυτόχρονα το μίξερ μπαίνει σε λειτουργία ανακατέματος. Η διαδικασία σαφώς είναι πιο ξεκούραστη αφού δεν χρειάζεται πλέον χειρωνακτική εργασία για την παρασκευή του μείγματος αλλά περνάμε σε ένα στάδιο αυτοματοποίησης. Τα ελεύθερα χέρια μας μπορούν με ευκολία να προσθέσουν επιπλέον υλικά στο μείγμα ή και να ασχοληθούν με το επόμενο στάδιο της συνταγής.

Υπάρχουν επιτραπέζια μίξερ από τα οποία δεν μπορείς να αποσπάσεις το μίξερ από τη βάση, αλλά θεωρούμε πως είναι πολύ πιο βολικό να υπάρχει η δυνατότητα χρήσης του μίξερ και σαν ένα απλό μίξερ χειρός. Στην ουσία θα έχετε δύο συσκευές σε μία.

Οι τιμές σε αυτή την κατηγορία μίξερ δεν ξεφεύγουν πολύ από την προηγούμενη κατηγορία. Μπορεί να είναι διπλάσιες ξεκινώντας από 40€ περίπου, αλλά δεν παύουν να είναι προσιτές και να αποζημιώνουν για την επένδυση.

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι απαιτείται περισσότερος χώρος αποθήκευσης για τα επιτραπέζια μίξερ και ίσως λίγο περισσότερος χρόνος για το καθάρισμα.

Σε μια σύνοψη μπορούμε να πούμε ότι τα επιτραπέζια μίξερ:

 • Είναι σχετικά οικονομικά
 • Απαιτούν περισσότερο χώρο αποθήκευσης από τα μίξερ χειρός.
 • Δεν είναι τόσο βαριά ώστε να μην μπορείς να τα μετακινήσεις εύκολα και συχνά.
 • Δεν έχουν πολλές απαιτήσεις στο καθάρισμα
 • Η βάση δέχεται μόνο το μπολ που συνοδεύει τη συσκευή
 • Μπορούν να είναι συσκευή 2 σε 1 αν το μίξερ αποσπάται
 • Δεν απαιτούν χειρωνακτική δουλειά
 • Συνήθως δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο οι κουζινομηχανές

Κουζινομηχανές

Συνήθως όταν ακούτε κάποιον να λέει ότι δεν μπορεί να ζήσει χωρίς το μίξερ του, τότε μιλάει σίγουρα για την κουζινομηχανή του. Οι κουζινομηχανές κάνουν την διαδικασία του ζυμώματος και του ανακατέματος αισθητά πιο εύκολη από οποιοδήποτε μίξερ. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές όταν πρόκειται για σφιχτές ζύμες όπως το ψωμί, η ζύμη για πίτσα, η ζύμη για τσουρέκια κ.α. Επίσης είναι ιδιαίτερα βολικές σε περιπτώσεις όπου απαιτείται μια πιο ιδιαίτερη μεταχείριση στο ανακάτεμα του μείγματος, όπως π.χ. στον κιμά για κεφτέδες.

Οι κουζινομηχανές συνήθως συνοδεύονται από ένα μεγάλο μπολ και από διάφορα εξαρτήματα ανάδευσης σχεδιασμένα για συγκεκριμένους τύπους ανακατέματος. π.χ. Χρησιμοποιείς διαφορετικό εξάρτημα ανάδευσης για να χτυπήσεις μαρέγκα και διαφορετικό για να κάνεις ζύμη ψωμιού. Επειδή οι κουζινομηχανές είναι σταθερές, μπορείς να τις βάλεις να ανακατεύουν ενώ εσύ κάνεις άλλα πράγματα όπως να συγκεντρώνεις τα υλικά. Για συνταγές που χρειάζονται προσθήκη υλικών κατά τη διάρκεια του ανακατέματος, σίγουρα η κουζινομηχανή διευκολύνει τη διαδικασία.

Αυτό που δεν είναι ιδιαίτερα βολικό όταν μιλάμε για κουζινομηχανές είναι το μέγεθος και το βάρος τους. Αν δεν έχετε το χώρο για να το αφήσετε μόνιμα πάνω στον πάγκο της κουζίνας, σίγουρα θα δυσκολεύεστε να το βάζετε και να το βγάζετε από το ντουλάπι της κουζίνας σας.

Οι κουζινομηχανές είναι πιο δυνατές συσκευές με περισσότερες δυνατότητες και έτσι έχουμε τις τιμές τους να ξεκινάνε από τα 150,00€ περίπου.

Σε μια σύνοψη μπορούμε να πούμε ότι οι κουζινομηχανές:

 • Είναι πολύ πιο δυνατές από τα επιτραπέζια μίξερ
 • Ανακατεύουν πιο γρήγορα και πολύ πιο αποτελεσματικά
 • Επειδή είναι σταθερά, μπορείς να τα βάλεις να ανακατεύουν και να κάνεις άλλα πράγματα
 • Έχουν (ή μπορείς να αγοράσεις επιπλέον) διάφορα εξαρτήματα σχεδιασμένα για καλύτερο αποτέλεσμα και για διαφορετικούς τύπους ανακατέματος.
 • Μερικές κουζινομηχανές σου επιτρέπουν να κάνεις pasta, ραβιόλια, χυμό, σάλτσες, παγωτό κ.α.
 • Οι κουζινομηχανές στοιχίζουν πολύ περισσότερο από τα επιτραπέζια μίξερ
 • Χρειάζονται μεγαλύτερο χώρο στον πάγκο εργασίας αλλά και στην αποθήκευση
 • Μερικές φορές χρειάζονται περισσότερο κόπο για να καθαριστούν

Για τον αφοσιωμένο ζαχαροπλάστη και αρτοποιό, δεν υπάρχει κανένας λόγος που πρέπει να επιλέξει μεταξύ των τριών. Τα μίξερ χειρός είναι αρκετά προσιτά ώστε, ακόμα κι αν έχει αποφασίσει να επενδύσει σε μια κουζινομηχανή, μπορεί εύκολα να έχει και ένα μίξερ χειρός. Με αυτό τον τρόπο, μπορεί να χρησιμοποιήσει το μικρότερο εργαλείο για τις πιο μικρές ανάγκες, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να βγάζει έξω και να καθαρίζει την κουζινομηχανή για κάθε συνταγή.

Για να βρεις το μίξερ που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου, λάβε υπόψη τα παρακάτω όταν αρχίσεις την έρευνα αγοράς:

Πραγματικά θα πρέπει να κάτσεις και να σκεφτείς το που ακριβώς θα χρησιμοποιείς αυτό το μίξερ, τόσο όσον αφορά τις συνταγές που θα κάνεις, όσο και την ποσότητα του φαγητού που συνήθως χρειάζεσαι. Εάν κάνεις δώρο ψωμί σε όλους τους φίλους σου κάθε Πάσχα, Χριστούγεννα και Δεκαπενταύγουστο ή κάνεις συχνά μεγάλες ποσότητες μπισκότων για πάρτι, τότε θα πρέπει να επιλέξεις ένα μίξερ που να σου επιτρέπει να κάνεις μεγάλη ποσότητα ζύμης μονομιάς.

Οι κουζινομηχανές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολύ περισσότερα πράγματα από τα απλά γλυκά και επιδόρπια. Με τα σωστά εξαρτήματα μπορείς να κάνεις pasta, ραβιόλια, κεφτεδάκια, βούτυρο και άλλες συνταγές που πριν σου έμοιαζαν περίπλοκες. Σκέψου λοιπόν τι είναι αυτό που κάνεις τακτικά, τι θα ήθελες να κάνεις και τι ποσότητες θα ήθελες ιδανικά να φτιάξεις.

Αυτό θα σε βοηθήσει να διαμορφώσεις μια σαφή άποψη για το είδος του μίξερ που πρέπει να επιλέξεις, το μέγεθος που πρέπει να πάρεις, και τι εξαρτήματα θα χρειαστείς και πρέπει να αποκτήσεις.

Για μίξερ χειρός, πιθανότατα θα χρειαστεί να επιλέξεις κάτι ελαφρύ και εύκολο στο χειρισμό για να το κρατάς για αρκετή ώρα καθώς αναμιγνύεις τα υλικά σου. Μην ξεχνάς πως όσο περισσότερα πράγματα χρειάζεται να αναμίξεις, τόσο περισσότερο θα χρειαστεί να το κρατάς.

Ένα επιτραπέζιο μίξερ είναι πιο χρήσιμο για μαλακές ζύμες, σαντιγί και μαρέγκες σε μικρές ποσότητες, οι οποίες δεν θα είναι ικανές να μετατοπίσουν τη συσκευή.

Για μια κουζινομηχανή θα πρέπει να επιλέξεις το ακριβώς αντίθετο. Όσο πιο βαριά η κουζινομηχανή, τόσο πιο σταθερή θα είναι κατά το ζύμωμα. Από τη μία θέλεις να είναι καλή και ανθεκτική και να μην χοροπηδάει πάνω στον πάγκο της κουζίνας, από την άλλη, θέλεις να μπορείς να την κουμαντάρεις μετακινώντας την εύκολα και σύμφωνα με τις ανάγκες σου.

Αν μπορείς να αφήσεις την κουζινομηχανή πάνω στον πάγκο της κουζίνας σου τότε το βάρος δεν θα πρέπει να σε προβληματίζει και πολύ. Αν είναι να τη βγάζεις και να τη βάζεις στο ντουλάπι κάθε φορά που τη χρησιμοποιείς, τότε θα πρέπει να επιλέξεις ένα μοντέλο που δεν θα σε δυσκολεύει να το σηκώνεις. Αν σου είναι άβολο να το σηκώνεις κάθε φορά που θέλεις να το χρησιμοποιήσεις, είναι σίγουρο ότι θα αποφεύγεις τη χρήση του και δεν θα κάνεις απόσβεση της επένδυσής σου.

Κουζινομηχανές βάρους 10 κιλών περίπου, είναι αρκετά βαριές για να παραμένουν σταθερές στον πάγκο κατά την ανάμειξη μιας πυκνής ζύμης. Με ελαφρύτερα μοντέλα παίρνεις το ρίσκο να υπάρχει

Αν αποφάσισες να πάρεις ένα μίξερ χειρός τότε έχεις πολλές επιλογές με τιμές που κινούνται κάτω από 100€ (μερικά ακόμη και γύρω στα 20€). Αν πας σε μια μεσαία λύση ενός απλού επιτραπέζιου μίξερ τότε η επένδυσή σου θα κυμαίνεται από 40€ έως 150€. Θα έχεις το μίξερ να κάνει τη δουλειά για σένα αλλά δεν θα χρειάζεται να κάνεις άρση βαρών κάθε φορά που θα το χρησιμοποιείς. Αν είσαι έτοιμος να επενδύσεις σε μια κουζινομηχανή, τότε θα πρέπει να υπολογίζεις σε μια επένδυση από 200€ έως 700€. Μερικά επαγγελματικά μοντέλα ξεπερνούν τα 1.000€ αλλά ένα τέτοιο θα το χρειαστείς μόνο αν υπάρχει πρόθεση να κάνεις ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες φαγητού, αλλά μετά θα χρειαστείς και έναν επαγγελματικό φούρνο!

Εν κατακλείδι,

τα μίξερ χειρός κερδίζουν σε αυτή την κατηγορία αφού είναι πολύ πιο εύκολα στον καθαρισμό από τις κουζινομηχανές. Με τις κουζινομηχανές καταλήγεις να έχεις πολλά διαφορετικά κομμάτια για πλύσιμο. Μερικά μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο πιάτων αλλά κάποια χρειάζονται πλύσιμο στο χέρι μετά από κάθε χρήση. Ανάλογα με τον τύπο του μίξερ που θα αγοράσεις ίσως να χρειαστεί να πλύνεις και το μπολ ανάμιξης στο χέρι. Και ίσως να θέλεις να καθαρίσεις την υπόλοιπη μηχανή με ένα υγρό πανί για να την κρατήσεις καθαρή μετά από κάθε χρήση.

Σε κάθε περίπτωση τα διάφορα reviews που θα βρείτε στο διαδίκτυο σχετικά με το μίξερ που επιλέξατε, μπορούν πολλές φορές να δώσουν πληροφορίες για το πόσο εύκολο ή και δύσκολο είναι να καθαρίσεις το συγκεκριμένο μοντέλα μίξερ.

Τέλος, αν μιλήσουμε για θόρυβο, τα μίξερ θα κάνουν θόρυβο έτσι και αλλιώς και άσχετα με τον τρόπο που τα χρησιμοποιείτε. Τα χειροκίνητα μοντέλα δεν θα κάνουν τόσο θόρυβο αλλά οποιοδήποτε ηλεκτρικό μοντέλο σίγουρα θα είναι θορυβώδες. Αν έχετε μεγαλύτερη ευαισθησία στους θορύβους τότε προσπαθήστε να επιλέξετε ένα μίξερ που έχει χαρακτηριστεί στα reviews του ως λιγότερο θορυβώδες από άλλα παρόμοια.

Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
0
Τι σκέφτεσαι για αυτή τη συνταγή; Κάνε το σχόλιό σουx