Προφιτερόλ Σπιτικό
Το πιο νόστιμο προφιτερόλ που δοκιμάσατε ποτέ! Αφράτα σου με πλούσια γέμιση κρέμας βανίλια και λαχταριστή επικάλυψη με γκανάζ σοκολάτας.
Βαθμολόγησε τη συνταγή
Υλικά
Για τα σου
- 200 ml νερό
- 125 γρ. βούτυρο
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ⅛ κ.γ. αλάτι
- 20 γρ. ζάχαρη
- 4 αυγά
Για την κρέμα βανίλια
- 500 ml φρέσκο γάλα
- ½ κούπα αλεύρι
- ½ κούπα ζάχαρη
- 40 γρ. βούτυρο
- 6 κρόκους αυγού
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για τη σαντιγί
- 300 ml κρέμα γάλακτος
- 2 κ.σ. άχνη ζάχαρη
Για την επικάλυψη σοκολάτας
- 75 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 125 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
- 30 γρ. βούτυρο ανάλατο
- 1 κ.σ. ρευστό μέλι
- 100 ml γάλα φρέσκο πλήρες
Σημειώσεις
Οδηγίες
Για τα σου
- Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Σε μέτρια φωτιά περιμένουμε το βούτυρο να λιώσει και να πάρει μια βράση.
- Μόλις είναι έτοιμο προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για ένα-δύο λεπτά περίπου μέχρι να γίνει μια μάζα που δεν ξεχωρίζει σε κομμάτια.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στο μπολ του μίξερ και το αφήνουμε να κρυώσει για λίγο. Μόλις κρυώσει προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, ανακατεύοντας κάθε φορά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και με τη βοήθεια ενός κορνέ, κάνουμε μικρά σουδάκια σε μέγεθος καρυδιού περίπου Φροντίζουμε να αφήσουμε μια μικρή απόσταση μεταξύ τους καθώς διπλασσιάζονται περίπου σε μέγεθος.
- Βρέχοντας το δάχτυλό μας με λίγο νερό πιέζουμε προς τα κάτω τις μυτούλες των σου, που έχει δημιουργήσει το κορνέ μας.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 20-25 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. Προσοχή!! Μην ανοίξετε το φούρνο σας κατά τη διάρκεια του ψησίματος γιατί θα ξεφουσκώσουν τα σου.
Για την κρέμα βανίλιας
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τους κρόκους με τη ζάχαρη και μετά προσθέτουμε το αλεύρι.
- Ρίχνουμε το μισό γάλα στο μείγμα αυγών και μετά επιστρέφουμε όλο το μείγμα στο κατσαρολάκι μας ανακατεύοντας καλά μέχρι να πήξει η κρέμα μας.
- Στο τέλος προσθέτουμε τη βανίλια, κατεβάζουμε την κρέμα από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει. Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα μπολ ή σε ένα πυρέξ, την καλύπτουμε με διαφάνεια και την αφήνουμε να κρυώσει.
Για τη σαντιγί
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί.
Για την γκανάζ σοκολάτας
- Σε ένα μπεν μαρί λιώνετε τη σοκολάτα και προσθέτετε το βούτυρο και το μέλι. Περιμένετε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και προσθέτετε το γάλα. Ανακατεύετε καλά.
Συναρμολόγηση
- Αναμιγνύεται καλά την κρέμα βανίλιας με τη σαντιγί και τη βάζετε σε ένα κορνέ με χοντρή μύτη. Κόβετε τα σου στη μέση και τα γεμίζετε με την κρέμα. Συνεχίζετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα σου.
- Τοποθετείτε τα σου σε ατομικά μπολάκια ή σε ένα μεγάλο μπολ και περιχύνετε αναλόγως την αντίστοιχη ποσότητα γκανάζ σοκολάτας.
- Καλή απόλαυση!
Εγγραφή
Σύνδεση
1 Σχόλιο
παλαιότερο