Ροξάκια Νηστίσιμα της Τζένης
Η πιο πετυχημένη συνταγή για αφράτα και ζουμερά Νηστίσιμα Ροξάκια! Γίνονται τόσο εύκολα που θα τα φτιάχνετε ξανά και ξανά.
Βαθμολόγησε τη συνταγή
Δες εδώ που θα βρεις τον Εξοπλισμό που χρειάζεσαι για τη Συνταγή
Υλικά
Για τη ζύμη
- 1 ποτήρι σπορέλαιο
- 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
- 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
- ξύσμα 2 πορτοκαλιών
- 900 γρ. αλεύρι
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 2 βανίλιες
- 4 κ.σ. κακάο
- 2 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. γαρύφαλλο
- 100 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
Για το σιρόπι
- 3 ποτήρια νερό
- 3 ποτήρια ζάχαρη
- ½ λεμόνι το χυμό
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 κ.σ. γλυκόζη προαιρετικά
Σημειώσεις
Οδηγίες
Για τη ζύμη
- Σε ένα μπολ βάζουμε το σπορέλαιο και το χυμό πορτοκαλιού χλιαρά και προσθέτουμε τις μαγιές και το ξύσμα. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
- Προσθέτουμε σε δόσεις το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ τις βανίλιες και το αλάτι και ζυμώνουμε σε αφράτη ζύμη. Ίσως να χρειαστούν και 2-3 κοιυταλιές επιπλέον αλεύρι.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη.
- Στο ένα μέρος της ζύμης προσθέτουμε το κακάο, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τα καρύδια και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Σκεπαζουμε και τα δύο μέρη της ζύμης και αφήνουμε για 1 ώρα σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
- Στη συνέχεια ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη και τις δυο ζύμες σε 2 ίσα τετράγωνα φύλλα πάχους 1 εκ. περίπου.
- Βάζουμε τη ζύμη με το κακάο πάνω στη λευκή και πιάνοντας τη μια άκρη κάνουμε ένα ρολό.
- Κόβουμε ίσα κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα ταψί όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 30 λεπτά να φουσκώσουν.
- Στη συνέχεια ψήνουμε στους 180° C σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα μέχρι να κοκκινίσουν καλά.
- Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Για το σιρόπι
- Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και βράζουμε για 4 λεπτά.
- Στο τέλος εάν θέλουμε ρίχνουμε μια κουταλιά γλυκόζη.
- Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 5 λεπτά!
- Στην συνέχεια σιροπιάζουμε τα ροξάκια ανά 4 ρίχνοντάς τα στο σιρόπι και τα βάζουμε στο ταψί ή σε ένα τάπερ.
- Ρίχνουμε λίγο σιρόπι πάνω τους και ανά 2 λεπτά τα γυρνάμε ανάποδα. Η διαδικασία αυτή να γίνει 5 φορές, δηλαδή γύρισμα και κανονικά.
Σημειώσεις
Μετρήστε όλες τις ποσότητες με το ίδιο ποτήρι (250ml).
Πηγή συνταγής και photo: ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ!!!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ!!!!!! | Tzeni Tsanaktsidou
Εγγραφή
Σύνδεση
0 Σχόλια
παλαιότερο