Slow cooker ή Crockpot ή Ηλεκτρική γάστρα

crockpot-slowcooker

Τι είναι το Slow cooker ή Crockpot ή Ηλεκτρική γάστρα 

Όταν λέμε Slow cooker ή Crock-Pot, μιλάμε για ένα είδος ηλεκτρικής γάστρας. Πρόκειται για μια συσκευή αργού μαγειρέματος που επιτρέπει το πολύ αργό μαγείρεμα λαχανικών ή κρέατος χωρίς να τα αλλοιώνει. Αποτελείται κατά κανόνα από ένα εξωτερικό περίβλημα με θερμαντικά στοιχεία, μια εσωτερική κεραμική κατσαρόλα και ένα γυάλινο συνήθως καπάκι, που κλείνει ερμητικά. Διαθέτει συνήθως δύο σκάλες ψησίματος («low» και «high», δηλαδή «χαμηλή» και «υψηλή»). Η ηλεκτρική γάστρα είναι ιδανική για ψητό κατσαρόλας, βραστά, σούπες κ.α.

 

Ο χρόνος μαγειρέματος είναι συνήθως μεγαλύτερος από 3 ώρες, σε χαμηλή θερμοκρασία. Ο τρόπος αυτός δεν επιτρέπει στο φαγητό να στεγνώσει ή να καεί. Αντίθετα, βοηθάει στο να μαλακώσουν οι ίνες των τροφίμων και στο να υπάρξει διάχυση των αρωμάτων και των γεύσεων σε όλο το φαγητό. 

 
Ένα Slow cooker είναι ιδιαίτερα φθηνό, οικονομικό στη χρήση, προσφέρει μια πιο υγιεινή μέθοδο μαγειρέματος αφού περιορίζεται σε ελάχιστη χρήση λιπαρών ουσιών και το κυριότερο, δεν απαιτεί μεγάλη προετοιμασία του φαγητού που θα μαγειρέψετε. 
 

1. Εξοικονομήστε χρόνο και προσπάθεια.

Όταν ψάχνετε για συνταγές, αποφύγετε αυτές που θέλουν μεγάλο χρόνο προετοιμασίας. Στο Slow Cooker μπορείτε να βάλετε όλα τα υλικά μαζί για πάρα πολλά πιάτα. Το μόνο ίσως που θα χρειαζόταν λίγη επεξεργασία πριν, θα ήταν το κρεμμύδι αφού η γεύση του διαφέρει αν μπει ωμό. Ίσως επίσης θα θέλατε να δώσετε λίγο χρώμα στο κρέας σας πριν το βάλετε στην ηλεκτρική γάστρα.

 

2. Προετοιμαστείτε 

Αν το πρωί δεν έχετε πολύ χρόνο, ετοιμάστε ότι χρειάζεστε για την ηλεκτρική γάστρα από το προηγούμενο βράδυ. Τοποθετήστε τα στη γάστρα, σκεπάστε και φυλάξτε τα στο ψυγείο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ιδανικό θα ήταν πριν βάλετε σε λειτουργία την γάστρα σας, τα υλικά να έχουν θερμοκρασία δωματίου, γι’αυτό βγάλτε τη γάστρα από το ψυγείο όταν ξυπνήσετε και μετά από 20 λεπτά που θα έχετε ετοιμαστεί, ανάψτε την ηλεκτρική γάστρα. 

 

3. Εξοικονομήστε χρήματα

Τα slow cookers είναι ιδανικά για να μαγειρέψετε πιο οικονομικά τεμάχια κρέατος όπως χοιρινή ωμοπλάτη, στήθος μοσχαρίσιο ή μπουτάκια από κοτόπουλο… Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε λιγότερο κρέας μιας και το αργό μαγείρεμα πραγματικά εξάγει μια γεύση κρέατος, που διαπερνά όλο το πιάτο. 

 

4. Αποφύγετε τα λιπαρά

Δεν χρειάζεται να προσθέσετε λάδι στην ηλεκτρική γάστρα. Τα υλικά δεν θα αρπάξουν αφού υπάρχει αρκετή υγρασία μέσα στην συσκευή. Δεν χρειάζεται να προσθέσετε λάδι ούτε στο κρέας. Συνήθως όταν τσιγαρίζετε το κρέας, αρκετό από το λάδι εξαφανίζεται. Αυτό δεν θα συμβεί στο slow cooker γι’αυτό ελαχιστοποιήστε την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε διαφορετικά θα βρείτε μικρές λιμνούλες λαδιού στο φαγητό σας. Έτσι θα έχετε ένα πιο υγιεινό αποτέλεσμα το οποίο θα συνεχίζει να είναι νόστιμο.

 

5. Μην προσθέσετε μεγάλη ποσότητα υγρών

Επειδή η γάστρα σας κλείνει ερμητικά με το γυάλινο καπάκι, τα υγρά δεν εξατμίζονται. Μειώστε τα υγρά στο 1/3 απ’ αυτά που θα βάζατε με τον συμβατικό τρόπο μαγειρέματος. Τα υγρά θα πρέπει απλά να σκεπάζουν το κρέας ή τα λαχανικά. Μην παραγεμίζεται τη γάστρα γιατί θα μπορούσε να υπερχειλίσει και το φαγητό δεν θα μαγειρευτεί τόσο καλά όσο θα έπρεπε. Γεμίστε μέχρι τη μέση ή μέχρι τα 2/3 αλλά ποτέ πάνω από τα 3/4 της χωρητικότητας της συσκευής σας.

 

6. Πήξιμο

Ακριβώς όπως τα υγρά που δεν μειώνονται έτσι και δεν επέρχεται πήξιμο στο φαγητό. Αν θέλετε να πήξει το φαγητό σας, περάστε το κρέας σας από το αλεύρι πριν το βάλετε στη γάστρα ή χρησιμοποιήστε λίγο κορν φλάουρ στο τέλος. Θα μπορούσατε επίσης να ανακατέψετε 1-2 κουταλιές του γλυκού κορν φλάουρ με λίγο νερό και να κάνετε μια πηχτή πάστα, να την προσθέσετε στο φαγητό και να ξανασκεπάσετε.

 

7. Το αργό είναι καλό

Χρησιμοποιήστε τη “χαμηλή” θερμοκρασία όσο το δυνατόν περισσότερο. Βγείτε έξω και η καλή νεράιδα θα σας έχει ετοιμάσει το γεύμα ή το δείπνο σας μόλις γυρίσετε.

 

8. Αφήστε το στην ησυχία του

Τα slow cookers έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν την δουλειά τους χωρίς τη βοήθειά σας και γι’αυτό δεν χρειάζεται να τσεκάρετε  συνεχώς τα υλικά. Κάθε φορά που ανοίγετε το καπάκι θα απελευθερώνεται θερμότητα και αν συνεχίσετε να το κάνετε θα χρειαστεί να αυξήσετε το χρόνο μαγειρέματος.

 

9. Πότε να προσθέτετε υλικά

Το ιδανικό θα ήταν να επιλέξετε συνταγές όπου τα περισσότερα υλικά, αν όχι όλα, μπορούν θα προστεθούν από την αρχή, αφήνοντάς σας ελεύθερους να κάνετε άλλα πράγματα. Παρ’όλα σε αρκετές περιπτώσεις, τα ζυμαρικά, το ρύζι και τα φρέσκα βότανα θα χρειαστεί να προστεθούν προς το τέλος του μαγειρέματος.

 

10. Για πόση ώρα να το μαγειρέψω;

Αν ένα φαγητό χρειάζεται:

  • 15-30 λεπτά, μαγειρέψτε το για 1-2 ώρες στην υψηλή θερμοκρασία ή 4-6 ώρες στη χαμηλή θερμοκρασία
  • 30-60 λεπτά, μαγειρέψτε για 2-3 ώρες στην υψηλή θερμοκρασία ή 5-7 ώρες στη χαμηλή θερμοκρασία
  • 1-2 ώρες, μαγειρέψτε για 3-4 ώρες στην υψηλή θερμοκρασία ή 6-8 ώρες στη χαμηλή θερμοκρασία
  • 2-4 ώρες, μαγειρέψτε για 4-6 ώρες στην υψηλή θερμοκρασία ή 8-12 ώρες στη χαμηλή θερμοκρασία

Τα λαχανικά “ρίζες” μπορεί να χρειαστούν περισσότερη ώρα από το κρέας και από άλλα λαχανικά γι’αυτό τοποθετήστε τα κοντά στην εστία θέρμανσης στον πάτο της γάστρας.

Πως να επιλέξετε το κατάλληλο slow cooker για σας:

Για πόσα άτομα μαγειρεύετε;

  • 3 1/2 quart (ή 3,3 λίτρα) αρκεί για 2-3 άτομα
  • 4 quart (ή 4,5 λίτρα) αρκεί για 4 άτομα
  • 5 quart (ή 4,7 λίτρα) αρκεί για 4-6 άτομα
  • 6 quart (ή 5,7 λίτρα) αρκεί για 6-8 άτομα

Στρογγυλό ή οβάλ;

Θέλετε να ψήσετε ψωμί σε μακρόστενη φόρμα ψωμιού; Ένα οβάλ slow cooker θα χωρέσει τη φόρμα και μπορεί πάλι να αφαιρεθεί εύκολα. Τα στρογγυλά είναι συνήθως πιο φθηνά αλλά έχουν πιο πολλά ζεστά σημεία άρα δεν είναι ιδανικά για ψήσιμο ψωμιού αλλά είναι τέλεια για σούπες ή μαγειρευτά. 


Χειροκίνητο ή προγραμματιζόμενο;

Τα χειροκίνητα είναι λιγότερο ακριβά και αυτό αποτελεί λόγο για να τα επιλέξεις. Τα προγραμματιζόμενα έχουν την ικανότητα να μεταβαίνουν αυτόματα στο “warm” (κρατάω ζεστό), μετά από το τέλος του μαγειρέματος και την ώρα που έχετε ορίσει. Δεν μπορείτε να προγραμματίσετε το χρόνο που ξεκινά το μαγείρεμα. (Πολλοί άνθρωποι θα μπορούσαν να πάθουν τροφική δηλητηρίαση αν το έκαναν – ειδικά οι κρεατοφάγοι!)

Αν επιστρέφετε αργά στο σπίτι ή έχετε ένα άστατο ωράριο, ξοδέψτε τα έξτρα χρήματα σε ένα προγραμματιζόμενο slow cooker. 

crockpot-slowcooker

Βρείτε Slow Cooker στην ελληνική αγορά ή αν θέλετε πιο προσιτές τιμές για περισσότερες δυνατότητες μπορείτε να βρείτε πολλές επιλογές στο Ebay και στο Amazon όπου υπάρχουνε πολλαπλές επιλογές για να διαλέξετε το το slow cooker που σας ταιριάζει.

Εμείς επιλέξαμε slow cooker με ψηφιακό χρονόμετρο.

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεότερο περισσότερο ψηφισμένο
Inline Feedbacks
View all comments