Σπανακόπιτα
Τραγανή σπανακόπιτα με φύλλα κρούστας και γέμιση από φρέσκο σπανάκι και μυρωδάτα βότανα. Ιδανική όχι μόνο για ορεκτικό αλλά και ως κυρίως πιάτο.
Βαθμολόγησε τη συνταγή
Υλικά
- 500 γρ. φύλλο χωριάτικο ή κρούστας
- 1 κιλό σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο
- ½ ματσάκι άνηθο
- ¼ ματσάκι μαϊντανό
- 3 κρεμμύδια φρέσκα ή 2 μέτρια ξερά
- 2 αυγά - προαιρετικά
- 200 γρ. φέτα
- αλάτι
- πιπέρι - προαιρετικά
- ½ ποτήρι λάδι
Σημειώσεις
Οδηγίες
- Πλένουμε το σπανάκι, αν είναι φρέσκο. Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε το σπανάκι για μερικά λεπτά μέχρι να μαραθεί ή αποψυχθεί. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Το στραγγίζουμε για βγάλει τα υγρά του.
- Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για λίγο. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και το μαϊντανό.
- Σε μπολ ανακατεύουμε το σπανάκι με τα κρεμμύδια και τα μυρωδικά. Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, τη φέτα τριμμένη, το αλάτι και λίγο λάδι. Ανακατεύουμε.
- Σε βουτυρωμένο ταψί, 37 ε.κ.*35 ε.κ., στρώνουμε τα μισά φύλλα, το πρώτο ή και το δεύτερο φύλλο ώστε να προεξέχει μερικά εκ. από τις άκρες του ταψιού, λαδώνοντας το κάθε φύλλο. Απλώνουμε τη γέμιση. Στη συνέχεια σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα ένα ένα, λαδώνοντας το κάθε φύλλο. Λαδώνουμε και το τελευταίο φύλλο της επιφάνειας. Βρέχουμε την επιφάνεια με λίγο νερό. Αν θέλουμε, χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για 20 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια, ξαναβρέχουμε την επιφάνεια, και έπειτα, στους 160° C για 40 λεπτά.
Εγγραφή
Σύνδεση
0 Σχόλια
παλαιότερο