Τσουρέκι με Καραμέλα και Καρύδια
Τσουρέκι αφράτο, πεντανόστιμο, με γέμιση καραμέλα και χοντροκομμένα καρύδια! Η μαστίχα και το μαχλέπι το κάνουν ιδιαίτερα μοσχομυριστό και λαχταριστό.
Υλικά
- 450 γρ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκια
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 25 γρ. μαγιά φρέσκια ή 8 γρ. 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 180 ml φρέσκο γάλα ΔΩΔΩΝΗ
- 170 γρ. ζάχαρη
- 1 μεγάλο αυγό χτυπημένο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 πρέζα αλάτι
- 4 σταγόνες μαστίχα Χίου
- ½ κ.γ. μαχλέπι
- 100 γρ. βούτυρο Αγελάδος ΔΩΔΩΝΗ λιωμένο
- λίγο γάλα ή ένα αυγό για επάλειψη
Για τη γέμιση
- 100 γρ. σάλτσα αλμυρής καραμέλας ή καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα
- 40 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
- Ανθό αλατιού προαιρετικά
Σημειώσεις
Οδηγίες
- Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το γάλα ΔΩΔΩΝΗ ζεστό. Διαλύω μέσα τη μαγιά και τη 1 κ.σ. ζάχαρη. Προσθέτω 50 γρ. αλεύρι και ανακατεύω καλά. Αφήνω σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά να δουλέψει η μαγιά. Θα δείτε να βγάζει μικρές φουσκάλες στην επιφάνεια.
- Σε ένα γουδί βάζω τις σταγόνες μαστίχας μαζί με 1 κ.γ. ζάχαρη και τα κάνω σκόνη. Στη συνέχεια τα προσθέτω στο μπολ. Προσθέτω το μαχλέπι, την υπόλοιπη ζάχαρη και το χτυπημένο αυγό και τα χτυπάω όλα μαζί με το γάντζο του μίξερ.
- Στη συνέχεια προσθέτω στο μείγμα το λιωμένο βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ, εναλλάξ με το αλεύρι και το αλάτι. Αφήνω το μείγμα να ζυμωθεί για 10 λεπτά και ζυμώνω και 3 λεπτά στο χέρι.
- Αλείφω ένα μεγάλο μπολ με ελαιόλαδο και βάζω μέσα τη ζύμη. Την αλείφω και αυτή από πάνω με λίγο ελαιόλαδο και τη σκεπάζω. Θα περιμένουμε 1,5 - 2 ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη μας. Αν θέλουμε ζεσταίνουμε το φούρνο στους 50° C για 10 λεπτά και μετά τον σβήνουμε, αφήνοντας την ένδειξη με το φως, για να τον κρατάει ζεστό. Βάζουμε το μπολ μέσα σκεπασμένο.
- Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμη η ζύμη μας, μόλις βυθίσουμε το δάχτυλό μας μέσα και αυτή δεν επανέλθει.
- Μόλις φουσκώσει, παίρνω το 1/5 της ζύμης και το κρατάω στην άκρη για το στόλισμα. Την υπόλοιπη, τη βάζω πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγω σιγά σιγά, με τη βοήθεια ενός πλάστη, από το κέντρο προς τις άκρες, σε ένα ορθογώνιο 20x35 εκ. περίπου.
- Απλώνω πάνω στο φύλλο της ζύμης την καραμέλα αφήνοντας κενό 2 εκ. γύρω γύρω. Αν χρησιμοποιήσω έτοιμο καραμελωμένο γάλα, προαιρετικά πασπαλίζω με λίγο ανθό αλατιού. Πάνω στην καραμέλα σκορπίζω τα χοντροκομμένα καρύδια.
- Στη συνέχεια τυλίγω τη ζύμη σε ρολό ξεκινώντας από τη μακριά πλευρά της και χωρίς να τη σφίγγω πολύ. Σταθεροποιώ την άκρη με λίγο νερό για να κολλήσει.
- Σε ένα στρογγυλό ταψάκι στρώνω αντικολλητικό χαρτί και αλείφω τις άκρες με λίγο ελαιόλαδο. Στο κέντρο βάζω ένα μικρό πυρίμαχο μπολάκι ή μια μπάλα από αλουμινόχαρτο. Παίρνω το ρολό της ζύμης και το βάζω γύρω γύρω από το μπολάκι και το ενώνω στις άκρες με λίγο νερό.
- Με την υπόλοιπη ζύμη που κρατήσαμε στην άκρη, πλάθουμε λεπτά κορδονάκια και τα πλέκουμε σε πλεξούδες. Στολίζουμε το τσουρέκι μας αφού τις κολλάμε περιμετρικά σε 5-6 σημεία, βάζοντας λίγο νερό για να κολλήσουν.
- Σκεπάζω το τσουρέκι και το αφήνω για άλλη 1 ώρα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει
- Χτυπάω ένα αυγό με 1 κ.σ. νερό και αλείφω το τσουρέκι.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στην χαμηλότερη σχάρα, στις αντιστάσεις, για20-25 λεπτά στους 180° C μέχρι να πάρει ένα χρυσοκόκκινο χρώμα.
- Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Βαθμολόγησε τη Συνταγή
Εγγραφή
Σύνδεση
0 Σχόλια
παλαιότερο