Τσουρέκια Αφράτα Κορδονάτα
Τα διάσημα, αφράτα, κορδονάτα Τσουρέκια της Τζένης Τσανακτσίδου. Γίνονται πανεύκολα και πετυχαίνουν πάντα, αρκεί να ακολουθήσετε τις οδηγίες της.
Βαθμολόγησε τη συνταγή
Υλικά
- 1 κούπα γάλα φρέσκο ζεστό
- 1 κούπα νερό ζεστό
- 25 γρ. μαγιά νωπή
- 1½ κούπα ζάχαρη
- 3 αυγά
- 3 βανίλιες
- 1 φακελάκι μαχλέπι
- 1 φακελάκι κακουλέ
- 1 πορτοκάλι το ξύσμα
- 1½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 3 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
Σημειώσεις
Οδηγίες
- Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα, το νερό και τη μαγιά και τα ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αυγά, το βούτυρο, τα μπαχαρικά, το ξύσμα και ανακατεύουμε πάλι καλά.
- Τέλος, ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ζυμώνουμε.
- Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα να φουσκώσει.
- Μόλις φουσκώσει, την κόβουμε σε 5 κομμάτια και πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε μπάλα.
- Ανοίγουμε την κάθε μπάλα σε φύλλο.
- Στη συνέχεια κόβουμε το φύλλο σε 5 λωρίδες.
- Κάθε λωρίδα τη στριφογυρνάμε, για να κάνουμε το σχέδιο σαν κόμπο και τοποθετούμε τα τσουρεκάκια σε ταψί όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε για 30 λεπτά να φουσκώσουν.
- Μόλις φουσκώσουν, αλείφουμε με χτυπημένο κρόκο αραιωμένο με νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα, στους 180° C για 20 λεπτά (ή ανάλογα με το φούρνο).
Σημειώσεις
Με αυτή τη δόση γίνονται 2-3 μεγάλα τσουρέκια.
Για να κάνετε πλεξούδες καλύτερα να κάνετε διπλή δόση.
Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε νωπή μαγιά, αντικαταστήστε με 1 φακελάκι ξηρή μαγιά.
Η κ. Τζένη Τσανακτσίδου χρησιμοποιεί Αλεύρι για Τσουρέκια Κεραμάρη και βούτυρο Lurpak.
Πηγή συνταγής και photo: ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ!!!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ!!!!!! | Tzeni Tsanaktsidou
Εγγραφή
Σύνδεση
0 Σχόλια
παλαιότερο