Βασιλόπιτα με ξηρούς καρπούς και κρέμα κάστανο

 

από BigMama
Η πιο τέλεια εορταστική βασιλόπιτα με ξηρούς καρπούς, κρέμα κάστανο και γλάσο λευκής σοκολάτας. Μόλις τη δοκιμάσετε θα γίνει η αγαπημένη σας.
Προετοιμασία 30 λεπτά
Μαγείρεμα 45 λεπτά
Συνολικός Χρόνος 1 ώρα 15 λεπτά
Κατηγορία Γλυκές ζύμες, Ζαχαροπλαστική, Κέικ, Χριστούγεννα
Κουζίνα : Ελληνική
Μέθοδος : Φούρνος - Ψήσιμο
Δυσκολία : Εύκολη
Μερίδες ( προσαρμοσε! )8 κομμάτια
Δες εδώ που θα βρεις τον Εξοπλισμό που χρειάζεσαι για τη Συνταγή

Υλικά
 

Για τη γέμιση

  • 300 γρ. κρέμα κάστανου
  • ½ σφηνάκι μαύρο ρούμι
  • 80 γρ. καρύδια
  • 80 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα
  • ½ κ.γ. αστεροειδή γλυκάνισο σε σκόνη

Για την επικάλυψη

Σημειώσεις

Οδηγίες
 

  • Λιώνουμε το βιτάμ και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Εν τω μεταξύ, κάνουμε τους κόκκους μαστίχας σκόνη, βάζοντάς τους μαζί με τη ζάχαρη άχνη σε ένα γουδί ή στο μίξερ αλέσματος καφέ.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια μας μαζί με τα 100 γρ. ζάχαρη μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.
  • Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε τους κρόκους μαζί με τα 120 γρ. ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
  • Προσθέτουμε στη συνέχεια το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαχλέπι, τη μαστίχα μαζί με τη ζάχαρη άχνη, το εκχύλισμα βανίλιας και το χυμό πορτοκαλιού και τα ανακατεύουμε.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι μέσα στο μπολ με τους κρόκους και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Προσθέτουμε το λιωμένο βιτάμ και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τη μαρέγκα και ανακατεύουμε με προσεκτικές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Σε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 26 εκ.., στρώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί και μετά κουμπώνουμε τη φόρμα έτσι ώστε να πιάσει μέσα το χαρτί και να προεξέχουν οι άκρες. Κόβουμε ότι περισσεύει με ένα ψαλίδι.
  • Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από το μείγμα μας μέσα στη φόρμα και απλώνουμε καλά.
  • Χοντροκόβουμε τα καρύδια και τα αμύγδαλα και τα αναμιγνύουμε με τη σκόνη του αστεροειδή γλυκάνισου.
  • Ανακατεύουμε την κρέμα κάστανο με το ρούμι και τη μοιράζουμε διάσπαρτα, κουταλιά κουταλιά πάνω στο μείγμα μας.
  • Κρατάμε 2 κ.σ. από το μείγμα των ξηρών καρπών και το υπόλοιπο το πασπαλίζουμε πάνω στην κρέμα κάστανο, ομοιόμορφα να καλυφθεί όλο το μείγμα. Ρίχνουμε τώρα και το υπόλοιπο μείγμα πάνω από τη γέμιση. Το απλώνουμε ομοιόμορφα. Ρίχνουμε τις 2 κ.σ. ρούμι στην επιφάνεια προς το κέντρο έτσι ώστε να μη φουσκώσει πολύ σε αυτό το σημείο.
  • Ψήνουμε τη βασιλόπιτα για 45 λεπτά περίπου στους 180° στις αντιστάσεις.
  • Αφού ψηθεί η βασιλόπιτα την αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Για την επικάλυψη

  • Βάζουμε σε ένα μπολ τη λευκή σοκολάτα και ζεσταίνουμε πολύ καλά την κρέμα γάλακτος. Περιχύνουμε την κρέμα γάλακτος πάνω στη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μόλις λιώσει όλη η λευκή σοκολάτα, περιχύνουμε το γλάσο πάνω στην κρύα βασιλόπιτα. Θέλουμε να καλυφθεί όλη η βασιλόπιτα οπότε ανάλογα με τη ρευστότητα που πετύχαμε, καλύπτουμε όλη την επιφάνεια ξεκινώντας από το κέντρο προς τα έξω.
  • Λιώνουμε την μαύρη κουβερτούρα μας και με ένα μικρό κορνέ (εγώ κάνω από αντικολλητικό χαρτί ένα μικρό κώνο), στολίζουμε τη βασιλόπιτα με ευχές ή με απλές ακανόνιστες γραμμές. Τελειώνουμε το στολισμό με τους ξηρούς καρπούς.
  • Μην ξεχάσετε να βάλετε το φλουρί! Καλή Χρονιά!
Σημειώσεις
Πηγή συνταγής: Ανδρέας Λαγός
5 από 5 ψήφοι

Βαθμολόγησε τη Συνταγή

Γίνε μέλοςστο Bigmamacooks εδώ!
Κάνε το σχόλιό σουγια τη συνταγή εδώ!

Ακολούθησέ μας

Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεότερο περισσότερο ψηφισμένο
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Τι σκέφτεσαι για αυτή τη συνταγή; Κάνε το σχόλιό σουx