Σούπα Γιουβαρλάκια σε ρύζι, με αβγολέμονο. Μια αγαπημένη συνταγή που σίγουρα θυμίζει σε όλους μας τα παιδικά μας χρόνια!
Μερίδες: 4μερίδες
Προετοιμασία20 λεπτάλεπτά
Μαγείρεμα1 ώραώρα5 λεπτάλεπτά
Σύνολο1 ώραώρα25 λεπτάλεπτά
Κατηγορία: Κυρίως Γεύμα
Μέθοδος: Βράσιμο
Δυσκολία: Εύκολη
Υλικά
Γιουβαρλάκια
250γρ.κιμά
1μέτριο κρεμμύδι
2κ.σ. ρύζι καρολίνα
1κ.σ. μαϊντανό
1ασπράδι αβγού
1κ.σ. βούτυρο
αλάτι – πιπέρι
ρίγανη ή μπαχάρι ή κύμινοπροαιρετικά
Σούπα
250γρ.ρύζι καρολίνα
Αβγολέμονο
1κρόκος αβγού
1αβγό
1λεμόνι
Γαρνίρισμα
μαϊντανός
Οδηγίες
Ετοιμάζουμε τα υλικά. Τρίβουμε το κρεμμύδι στον τρίφτη και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό. Στύβουμε στον λεμονοστύφτη το λεμόνι.
Για τα γιουβαρλάκια:
Σε μπολ βάζουμε τον κιμά, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το ρύζι, τον μαϊντανό, το ασπράδι, αλάτι, πιπέρι. Αν θέλουμε βάζουμε λίγο ρίγανη ή κύμινο ή μπαχάρι. Ζυμώνουμε τον κιμά μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 15 λεπτά να ξεκουραστεί.
Έπειτα, πλάθουμε τα γιουβαρλάκια με μικρές μπαλίτσες.
Για τη σούπα:
Σε κατσαρόλα βράζουμε νερό, αρκετό, ώστε να σκεπάζει τα γιουβαρλάκια και προσθέτουμε το βούτυρο. Στη συνέχεια προσθέτουμε προσεκτικά τα γιουβαρλάκια, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Βγάζουμε τα γιουβαρλάκια από το νερό και τα αφήνουμε στην άκρη.
Προσθέτουμε νερό, αν είναι απαραίτητο για να γίνει η σούπα, το κοχλάζουμε και στη συνέχεια σε αυτό βράζουμε το ρύζι.
Για το αβγολέμονο:
Σε μπολ χτυπάμε τα αβγά με μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Ρίχνουμε στο μείγμα με μια κουτάλα, προσεκτικά λίγο λίγο από το ζωμό της κατσαρόλας, ανακατεύοντας συνεχώς.
Ρίχνουμε αργά, το αβγολέμονο στη σούπα, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ζεσταθεί η σούπα και όχι να βράσει.