Ετοιμάζουμε τα υλικά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σέλινο, κόβουμε το καρότο σε ροδέλες ή σε κύβους.
Πλένουμε τις φακές. Σε κατσαρόλα βάζουμε σε κρύο νερό τις φακές και βράζουμε για περίπου 15 λεπτά.
Τις στραγγίζουμε και πετάμε το νερό.
Προσθέτουμε το μισό λάδι, το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλινο, τη τομάτα, χυμό τομάτας, δάφνη και τα μυρωδικά, εκτός από το αλάτι.
Προσθέτουμε νερό ώστε να είναι πάνω από τις φακές.
Αφήνουμε να βράσει περίπου 1 ώρα 30 λεπτά, σε μέτρια θερμοκρασία. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, αν απαιτείται να προσθέσουμε νερό. Πριν τελειώσει το βράσιμο, προσθέτουμε το αλάτι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μαγειρεύουμε για 5-10 λεπτά ακόμη.