Σε μπολ βάζουμε τη ζάχαρη και το λάδι, χτυπώντας με σύρμα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το κακάο, σταδιακά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και σε δόσεις το νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Υπολογίζουμε από μία κουταλιά μείγματος για κάθε φόρμα ή χαρτάκι, πλάθοντας μια μπαλίτσα. Αν χρησιμοποιήσουμε φόρμες σιλικόνης, τις βρέχουμε με νερό.
Κόβουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια και την μοιράζουμε στα μάφινς πιέζοντας ελαφρώς, ώστε να μην προεξέχουν πολύ οι άκρες.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C , στον αέρα, για 25 λεπτά, ανάλογα το φούρνο, μέχρι να ροδίσουν.
Όταν θα έχουν κρυώσει εντελώς, τα βγάζουμε από τις φόρμες σιλικόνης. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.