Επιστροφή Αποστολή link με email
+ servings
γλυκό κορμός

Κορμός Χριστουγεννιάτικος με Πραλίνα

Αφράτος Κορμός Παντεσπάνι, με πλούσια γέμιση κρέμας και πραλίνας. Μια σοκολατένια εκδοχή του κορμού που θα λατρέψετε.
Μερίδες: 12 κομμάτια
Προετοιμασία10 λεπτά
Μαγείρεμα15 λεπτά
Σύνολο25 λεπτά
Κατηγορία: Επιδόρπιο, Ζαχαροπλαστική, Κέικ, Χριστούγεννα
Μέθοδος: Φούρνος - Ψήσιμο
Δυσκολία: Εύκολη

Υλικά

Για το παντεσπάνι

Για τη γέμιση

  • 600 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 400 γρ. πραλίνα
  • λίγα φουντούκια και λίγη σοκολάτα τριμμένη

Οδηγίες

Για το παντεσπάνι

  • Βάζουμε σε ένα μπολ τα ασπράδια με την πρέζα αλάτι και τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα να κάνουμε μαρέγκα, μέχρι να έχει κορυφές.
  • Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τους κρόκους, το ολόκληρο αυγό, το εκχύλισμα βανίλιας και τη ζάχαρη και χτυπάμε, μέχρι να ασπρίσει κα να αφρατέψει το μείγμα.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ στο μείγμα αυγών-ζάχαρης και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Προσθέτουμε σε δύο δόσεις τη μαρέγκα και κόβοντας και ανακατεύοντας με μια μαρίζ, την ενσωματώνουμε με απαλές κινήσεις στο μείγμα.
  • Βάζουμε ένα αντικολλητικό χαρτί στο ταψί του φούρνου και απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω του το μείγμα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160° C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 15 λεπτά.

Για τη γέμιση

  • Χτυπάμε τα 250 γρ. κρέμας γάλακτος μαζί με 1 κουταλιά της σούπας από την πραλίνα, μέχρι να γίνει μια ωραία κρέμα. Δεν χρειάζεται να σφίξει.

Για τη συναρμολόγηση

  • Μόλις ψηθεί το παντεσπάνι το βγάζουμε από το φούρνο και όσο είναι ζεστό το αναποδογυρίζουμε πάνω σε μια καθαρή πετσέτα, την οποία έχουμε πασπαλίσει με ζάχαρη άχνη. Αφαιρούμε προσεκτικά το αντικολλητικό χαρτί και με τη βοήθεια της πετσέτας, το ρολάρουμε από τη φαρδιά πλευρά του. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει.
  • Στο παγωμένο μπολ του μίξερ ρίχνουμε 350 γρ. από την κρέμα γάλακτος και τη χτυπάμε να γίνει αφράτη και σφιχτή.
  • Μόλις κρυώσει καλά το παντεσπάνι, το ξετυλίγουμε και απλώνουμε πάνω του την υπόλοιπη πραλίνα. Στη συνέχεια απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα της γέμισης, αφήνοντας λίγο κενό στις άκρες.
  • Τυλίγουμε το παντεσπάνι σε ρολό, χωρίς να σφίγγουμε πάρα πολύ. Κόβουμε της άκρες για να γίνει πιο ομοιόμορφο.
  • Βάζουμε τη σφιχτή σαντιγί μας σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και κάνουμε γραμμές πάνω στον κορμό μας για να τον καλύψουμε.
  • Τρίβουμε λίγη σοκολάτα με τον τρίφτη μας και πασπαλίζουμε με φουντούκια. Λιώνουμε λίγη πραλίνα και κάνουμε γραμμές πάνω στον κορμό.

Σημειώσεις

Σημειώσεις

Πηγή συνταγής και photo: Γιάννος Βαλιάνος