Επιστροφή Αποστολή link με email
+ servings
νηστίσιμοι λαχανοντολμάδες

Nηστίσιμοι Λαχανοντολμάδες

Πεντανόστιμοι Νηστίσιμοι Λαχανοντολμάδες με "κιμά" μανιταριών, συνοδευόμενοι από μια εύκολη, απαλή, λεμονάτη σάλτσα.
Μερίδες: 4 άτομα
Προετοιμασία45 λεπτά
Μαγείρεμα40 λεπτά
Σύνολο1 ώρα 25 λεπτά
Κατηγορία: Λαχανικά, Μαγειρική, Νηστίσιμα, Ρύζι
Μέθοδος: Κατσαρόλα
Δυσκολία: Μέτριας Δυσκολίας

Υλικά

Για τους Ντολμάδες

  • 1 λάχανο
  • 250 γρ. μανιτάρια
  • 1 καρότο
  • 2 κρεμμύδια μέτρια ξερά
  • ½ φλ. μαϊντανό
  • 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • ¼ κ.γ. κύμινο προαιρετικά
  • αλάτι – πιπέρι
  • ¾ φλ. νερό

Για τη Σάλτσα

  • 1 ποτήρι ζωμό από τους λαχανοντολμάδες ή/και νερό
  • 1 λεμόνι το χυμό του
  • 2 κ.σ. νισεστέ κοφτές
  • αλάτι

Οδηγίες

Για τους Ντολμάδες

  • Ετοιμάζουμε τα υλικά. Από το λάχανο βγάζουμε τα εξωτερικά φύλλα, Με μαχαίρι, αφαιρούμε το κοτσάνι.
  • Σε κατσαρόλα, βάζουμε νερό, προσθέτουμε αλάτι και αφήνουμε να βράσει. Ζεματάμε εκεί το λάχανο, ωσότου αρχίσουν να βγαίνουν τα φύλλα. Βγάζουμε προσεκτικά στην άκρη τα φύλλα που έχουν ξεκολλήσει.
  • Από τα φύλλα αφαιρούμε τα σκληρά μέρη και τα στρώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας.
  • Εντωμεταξύ, ετοιμάζουμε τον «κιμά».
  • Καθαρίζουμε τα μανιτάρια, τα κόβουμε στα τέσσερα και τα ψιλοκόβουμε, σε δόσεις, στο multi να γίνουν σαν κιμάς. Έπειτα, σε τρίφτη τρίβουμε και το καρότο. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, το μαϊντανό και τον άνηθο.
  • Σε τηγάνι σοτάρουμε στο λάδι τα κρεμμύδια και έπειτα προσθέτουμε τα μανιτάρια και το καρότο, σοτάροντας για ακόμη λίγο.
  • Πλένουμε, στραγγίζουμε το ρύζι και το προσθέτουμε. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο, πάπρικα, κύμινο, αλάτι πιπέρι.
  • Αφήνουμε για περίπου 5-10 λεπτά να βράσουν ώστε να απορροφηθούν τα υγρά.
  • Στη συνέχεια, σε κάθε φύλλο βάζουμε από μία κουταλιά γέμιση και τυλίγουμε σε ντολμά, στρώνοντας τους ντολμάδες στην κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε ¾ φλ. νερό. Από πάνω βάζουμε ένα πιάτο.
  • Αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου 40 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία.

Για τη Σάλτσα

  • Σε κατσαρόλα βράζουμε το ζωμό. Διαλύουμε το νισεστέ στο χυμό λεμονιού, τον προσθέτουμε στο ζωμό και προσθέτουμε και λίγο αλάτι. Βράζουμε για λίγο, ωσότου δέσει η σάλτσα.

Σημειώσεις