Επιστροφή Αποστολή link με email
+ servings

Νηστίσιμα Ροξάκια

Γλυκά, αφράτα, σιροπιαστά Ροξάκια Νηστίσιμα. Δεν υστερούν σε τίποτα από την κλασική συνταγή για Ροξάκια και ας είναι νηστίσιμα.
Μερίδες: 30 κομμάτια
Προετοιμασία30 λεπτά
Μαγείρεμα30 λεπτά
Σύνολο1 ώρα
Κατηγορία: Ζαχαροπλαστική, Νηστίσιμα γλυκά
Μέθοδος: Φούρνος - Ψήσιμο
Δυσκολία: Εύκολη

Υλικά

Για το σιρόπι

  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 500 ml νερό
  • λεμόνι φλούδα & σταγόνες
  • 1 στικ κανέλας

Οδηγίες

  • Ετοιμάζουμε τα υλικά. Θα χρειαστούμε τρίφτη για το ξύσμα πορτοκαλιού και στίφτη για το χυμό πορτοκαλιού. Με το peeler κόβουμε δύο φλούδες από λεμόνι. Στο multi θρυμματίζουμε τα καρύδια. Στο φούρνο μικροκυμάτων ζεσταίνουμε το νερό.
  • Σιρόπι: Σε κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τις φλούδες λεμονιού, μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού και βράζουμε για 10 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  • Σε μπολ, βάζουμε το χλιαρό νερό και λιώνουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με σύρμα. Αφήνουμε για 10 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι, λίγο αλεύρι, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με το σύρμα. Προσθέτουμε τη βανίλια, το αλεύρι σταδιακά, το μπέικιν πάουντερ, αλάτι και ζυμώνουμε ωσότου ενσωματωθούν τα υλικά και γίνει μια μαλακή ζύμη.
  • Αν θέλουμε χρησιμοποιούμε ζυγαριά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μέρη. Στο 1/3 ενσωματώνουμε τα καρύδια και το κακάο, ίσως και μία κουταλιά νερό για να ζυμωθεί πιο εύκολα.
  • Στη συνέχεια, χωρίζουμε και την ανοιχτόχρωμη και τη σκουρόχρωμη ζύμη σε 3 μέρη. Ανοίγουμε το ένα μέρος της ανοιχτόχρωμης ζύμης με τον πλάστη σε ορθογώνιο και μετά ανοίγουμε το ένα μέρος της σκουρόχρωμης ζύμης. Έπειτα, τοποθετούμε την σκουρόχρωμη ζύμη πάνω στην ανοιχτόχρωμη. Τυλίγουμε σε ρολό.
  • Κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε κομμάτια, περίπου 1-1,5 εκ. πάχος. Τα διαμορφώνουμε σε στρογγυλά ροξάκια και τα τοποθετούμε σε ταψί όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175° C, στον αέρα, για περίπου 15 λεπτά, ανάλογα το φούρνο.
  • Υπολογίζουμε το ανάλογο σιρόπι για κάθε δόση ροξάκια. Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, ρίχνουμε από πάνω το σιρόπι κρύο. Τα γυρίζουμε μετά από 5 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Σημειώσεις