Επιστροφή Αποστολή link με email
+ servings

Βασιλόπιτα με Σοκολάτα και Φουντούκια

Αφράτη Βασιλόπιτα με κομματάκια Σοκολάτας και φουντούκια. Το σοκολατένιο γλάσο απλά την απογειώνει. Καλή Πρωτοχρονιά!
Μερίδες: 1 δόση
Προετοιμασία10 λεπτά
Μαγείρεμα45 λεπτά
Σύνολο55 λεπτά
Κατηγορία: Ζαχαροπλαστική, Κέικ, Χριστούγεννα
Μέθοδος: Φούρνος - Ψήσιμο
Δυσκολία: Εύκολη

Υλικά

Για το κέικ

  • 200 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • 1 πορτοκάλι το ξύσμα
  • 150 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανίλια
  • 100 γρ. τριμμένο φουντούκι
  • 50 γρ. κουβερτούρα (την κόβουμε σε μικρά κομμάτια με ένα μαχαίρι)

Για την επικάλυψη (προαιρετική)

  • 150 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • 25 γρ. λευκή κουβερτούρα
  • λίγα τριμμένα φουντούκια

Οδηγίες

  • Χτυπάμε καλά το βούτυρο ή τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν και να αφρατέψουν λίγο.
  • Προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το κονιάκ, τη βανίλια και τέλος βάζουμε τα φουντούκια και την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Ρίχνουμε το μείγμα σε στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 24-26 εκ. και απλώνουμε ομοιόμορφα. Τυλίγουμε το φλουρί σε ένα αλουμινόχαρτο και το ρίχνουμε μέσα στο μείγμα, κοντά στην εξωτερική άκρη.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 200°C. Βάζουμε τη βασιλόπιτα για 15 λεπτά για να φουσκώσει και να πάρει χρώμα, προσέχοντας να μην αρπάξει.
  • Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C και ψήνουμε για ακόμη 30 λεπτά ακόμη.
  • Βάζουμε ένα μαχαίρι στη βασιλόπιτα και αν δεν κολλάει ζύμη πάνω, είναι έτοιμη. Το μαχαίρι θα λερώνεται μόνο από τη λιωμένη σοκολάτα.
  • Για να φουσκώσει η βασιλόπιτα, δεν ανοιγοκλείνουμε το φούρνο και ιδίως όχι στην αρχή του ψησίματος.
  • Μόλις η βασιλόπιτα κρυώσει, την καλύπτουμε με γκανάζ σοκολάτας. Βάζουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα να λιώσει, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Καλύπτουμε τη βασιλόπιτα με τη γκανάζ και στολίζουμε με ευχές, λιώνοντας λευκή σοκολάτα και πασπαλίζοντας με φουντούκια.

Σημειώσεις