Επιστροφή Αποστολή link με email
+ servings

Βασιλόπιτα για διαβητικούς

Μια βασιλόπιτα διαφορετική από τις άλλες, χωρίς ζάχαρη, αλλά με black stripe melassa, φρέσκα φρούτα, μέλι αγαύης και μαύρες σταφίδες.
Μερίδες: 8 κομμάτια
Προετοιμασία15 λεπτά
Μαγείρεμα45 λεπτά
Σύνολο1 ώρα
Κατηγορία: Ζαχαροπλαστική, Κέικ, Χριστούγεννα, Χωρίς Προσθήκη Ζάχαρης
Μέθοδος: Φούρνος - Ψήσιμο
Δυσκολία: Εύκολη

Υλικά

  • 400 γρ. αλεύρι ολικής ή ζέας
  • 3 κ.γ. baking powder
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ½ κ.γ. σόδα
  • 1 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 90 γρ. καρύδια τριμμένα
  • 3 φρέσκα φρούτα χωρίς φλούδα κομμένα σε κομματάκια (πορτοκάλι, μπανάνα, μήλο)
  • 3 κ.σ. black stripe melassa
  • 3 κ.σ. μέλι αγαύης
  • 1 βανίλια
  • 2 χούφτες γεμάτες μαύρη σταφίδα
  • 2 χούφτες γεμάτες ξανθές σταφίδες
  • 2 χούφτες τριμμένη καρύδα
  • ξύσμα από ένα λεμόνι ακέρωτο
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι ακέρωτο
  • λίγη μαστίχα σε σκόνη
  • 100 γρ. βούτυρο Κέρκυρας λιωμένο (όχι να καίει) σε μια κούπα και συμπληρώνουμε το υπόλοιπο της κούπας με ελαιόλαδο
  • 3 αυγά
  • 1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κούπα γάλα καρύδας
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • ½ σοκολάτα 70% και πάνω περιεκτικότητα σε κακάο

Οδηγίες

  • Ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά μαζί. Αλεύρι, baking powder, αλάτι, βανίλια, σόδα, γαρύφαλλο, κανέλα, μοσχοκάρυδο, καρύδια, βανίλια, σταφίδες, ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού, μαστίχα και τριμμένη καρύδα.
  • Ανακατεύουμε σε άλλο μπολ όλα τα υγρά υλικά. Χτυπάμε πρώτα τα αυγά, ρίχνουμε το βούτυρο (όχι καυτό), με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά-μυρωδικά, την πορτοκαλάδα, το κονιάκ, το γάλα, τη μελάσα και το μέλι αγαύης.
  • Προσθέτουμε σιγά σιγά τα στερεά, ανακατεύοντας με το χέρι, κρατώντας τη ζύμη όχι σφιχτή αλλά ανάρια.
  • Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη χυμό πορτοκαλιού και ελαιόλαδο.
  • Στη βουτυρωμένη φόρμα βάζω το μείγμα.
  • Σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω με αέρα, ψήνουμε στους 180° C για περίπου 45 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο).
  • Καλή επιτυχία! Καλή Χρονιά!! <3

Σημειώσεις

Σημειώσεις

Πηγή συνταγής και photo: Instagram sompou77