Επιστροφή Αποστολή link με email
+ servings

Νηστίσιμος Μουσακάς

Μια νηστίσιμη και ελαφριά εκδοχή του Μουσακά, χωρίς κρέας και γαλακτοκομικά. Τα λαχανικά, ψήνονται στο φούρνο, με ελάχιστο λάδι.
Μερίδες: 12 κομμάτια
Προετοιμασία30 λεπτά
Μαγείρεμα2 ώρες 30 λεπτά
Σύνολο3 ώρες
Κατηγορία: Κυρίως Γεύμα, Λαχανικά, Μαγειρική, Νηστίσιμα
Μέθοδος: Κατσαρόλα, Φούρνος - Ψήσιμο
Δυσκολία: Εύκολη

Υλικά

  • 4 μεγάλες πατάτες
  • 2 μελιτζάνες
  • 4 κολοκυθάκια
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • 500 γρ. μανιτάρια φρέσκα ή κονσέρβα
  • 2 καρότα
  • 200 γρ. ντομάτα κονκασέ ή φρέσκια ντομάτα
  • 4 κ.σ. χυμό τομάτας
  • ½ φλ. μαϊντανό
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • αλάτι – πιπέρι

Μπεσαμέλ:

  • 4 πατάτες μεγάλες
  • 1 κ.σ. λάδι
  • νερό από τις πατάτες
  • αλάτι

Οδηγίες

  • Ετοιμάζουμε τα υλικά.
  • Κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες και τις αφήνουμε σε αλατισμένο νερό να ξεπικρίσουν. Κόβουμε σε ροδέλες τα κολοκυθάκια και τις πατάτες.
  • Σε ταψί στρώνουμε λαδόκολλα.
  • Στρώνουμε στο ταψί τα κολοκυθάκια, τα λαδώνουμε με ένα πινέλο και τα αλατίζουμε.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 30 λεπτά. Τα βγάζουμε με τη λαδόκολλα ή σε άλλο σκεύος.
  • Στρώνουμε στο ταψί τις πατάτες, τις λαδώνουμε με το πινέλο και τις αλατίζουμε.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 30 λεπτά. Τις βγάζουμε με τη λαδόκολλα ή σε άλλο σκεύος.
  • Στρώνουμε στο ταψί τις μελιτζάνες, τις λαδώνουμε με το πινέλο και τις αλατίζουμε.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 30 λεπτά. Τις βγάζουμε με τη λαδόκολλα ή σε άλλο σκεύος.
  • Εντωμεταξύ, ετοιμάζουμε τον «κιμά».
  • Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το μαϊντανό. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια, τα κόβουμε στα τέσσερα και τα ψιλοκόβουμε, σε δόσεις, στο multi να γίνουν σαν κιμάς. Έπειτα, στο multi τρίβουμε τα καρότα, αφού τα έχουμε κόψει σε χοντρές ροδέλες.
  • Σε τηγάνι βάζουμε λάδι, σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε το καρότο και τα μανιτάρια, σοτάρουμε για λίγο και προσθέτουμε τη τομάτα, το χυμό, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα. Στη συνέχεια προθέτουμε και το μαϊντανό. Αφήνουμε για 10-15 λεπτά να βράσουν ώστε να απορροφηθούν τα υγρά. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε νερό.

Για τη μπεσαμέλ

  • Κόβουμε τις πατάτες σε κύβους, τις βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό και αλάτι, τις βράζουμε για περίπου 20 λεπτά. Στραγγίζουμε και κρατάμε το νερό τους. Κάνουμε τις πατάτες πουρέ, προσθέτοντας από το νερό τους, τόσο όσο να γίνει μία παχύρευστη «μπεσαμέλ». Προσθέτουμε 1 κουταλιά λάδι και ανακατεύουμε. Αν η σάλτσα είναι πολύ αραιή τη δένουμε με λίγο κορν φλάουρ.
  • Λαδώνουμε το ταψί ή πυρέξ 35 x 25 ε.κ.
  • Τοποθετούμε σε στρώση τις πατάτες, βάζουμε μερικές κουταλιές από τον κιμά, το ίδιο στρώνουμε τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες. Στο τέλος απλώνουμε τη «μπεσαμέλ».
  • Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 40 -50 λεπτά, ανάλογα το φούρνο και επιπλέον 10 λεπτά αφαιρώντας το αλουμινόχαρτο για να ροδίσει.

Σημειώσεις