Τοποθετούμε το κουνουπίδι, το σκόρδο και το κρεμμύδι σε ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί. Αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει αρκετά.
Στη συνέχεια το βάζουμε σε κατσαρόλα, ρίχνουμε τον ζωμό και βράζουμε 10 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία.
Αποσύρουμε από το μάτι την κατσαρόλα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Αν επιλέξουμε να βάλουμε το τυρί κρέμα, το βάζουμε και αυτό τώρα.
Με το ραβδομπλέντερ τα πολτοποιοιούμε καλά ή και στο μούλτι, μέχρι να γίνει μία βελούδινη κρέμα.