Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη & τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός.
Προσθέτουμε στην συνέχεια το χυμό πορτοκαλιού μαζί με τη σόδα & ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να αφρίσει και το χύνουμε μέσα στο μπολ.
Ρίχνουμε τα ξύσματα, την κανέλα, το αλάτι & το νερό.
Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν & ανακατεύουμε να ενσωματωθεί στο μείγμα και έπειτα ρίχνουμε τα καρύδια, τις σταφίδες (προαιρετικά) και ανακατεύουμε όλα τα υλικά με μια σπάτουλα.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ταψί (μεσαίο) ελαφρώς λαδωμένο και πασπαλίζουμε με σουσάμι .
Ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 40-45 λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο . Ίσως χρειαστεί να το σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο προς το τέλος.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά , σερβίρουμε και απολαμβάνουμε με το καφέ μας!