Επιστροφή Αποστολή link με email
+ servings

Τούρτα Καραμέλα

Φανταστική Τούρτα με γέμιση κρέμας καραμέλα και ονειρικό γλάσο Καραμέλας. Ιδανική για τούρτα γενεθλίων αλλά και ως πάστα για επιδόρπιο.
Μερίδες: 12 κομμάτια
Προετοιμασία30 λεπτά
Μαγείρεμα20 λεπτά
Σύνολο50 λεπτά
Κατηγορία: Γλυκά Ψυγείου, Επιδόρπιο, Ζαχαροπλαστική, Πάρτι, Τούρτες
Μέθοδος: Φούρνος - Ψήσιμο
Δυσκολία: Εύκολη

Υλικά

Για το παντεσπάνι:

  • 5 αυγά
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 125 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 30 γρ. κακάο
  • 1 βανίλια

Για το σιρόπι

  • 250 ml νερό
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • ½ λεμόνι το χυμό του
  • 1 βανίλια

Για την κρέμα καραμέλα

Για το γλάσο καραμέλας

Οδηγίες

Για το παντεσπάνι:

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 170° C στις αντιστάσεις.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε με ένα μίξερ τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη και τη βανίλια, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Χτυπάμε για πολύ λίγο, σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Ψήνουμε το παντεσπάνι στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά.

Για το σιρόπι

  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα και βράζουμε το σιρόπι για 3 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για την κρέμα καραμέλας

  • Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για την κρέμα καραμέλας, εκτός από το ζαχαρούχο γάλα και χτυπάμε για 3-4 λεπτά μέχρι να έχουμε μια σφιχτή και λεία κρέμα.
  • Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και χτυπάμε για λίγο ακόμη μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Στη συνέχεια βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο.

Για το γλάσο καραμέλας

  • Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι (κατά προτίμηση ένα με χοντρό και βαρύ πάτο), σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα 3-4 κουταλιές από τη ζάχαρη. Περιμένουμε λιγάκι μέχρι να αρχίσει να λιώνει και προσθέτουμε 2-3 κουταλιές ζάχαρης ακόμη. Αφήνουμε πάλι να ζεσταθεί και να αρχίσει να λιώνει και επαναλαμβάνουμε μέχρι να προσθέσουμε όλη τη ζάχαρη.
  • Βάζοντας τη ζάχαρη σε δόσεις αποφεύγουμε τον κίνδυνο να καεί. Καθώς περιμένουμε όλη τη ζάχαρη να λιώσει, φροντίζουμε να κουνάμε κυκλικά το σκεύος μας κατά διαστήματα.
  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την κρέμα γάλακτος με το κορν φλάουρ. Όταν λιώσει η ζάχαρη προσθέτουμε μέσα στο τηγάνι το βούτυρο και ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε ανακατεύοντας και το μείγμα κρέμας γάλακτος και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Συναρμολόγηση

  • Κόβουμε οριζόντια το παντεσπάνι για να έχουμε 2 δίσκους.
  • Σιροπιάζουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου το ένα παντεσπάνι και απλώνουμε πάνω του ομοιόμορφα τη μισή κρέμα καραμέλας.
  • Βάζουμε πάνω στην κρέμα το δεύτερο παντεσπάνι και σιροπιάζουμε. Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα καραμέλας ομοιόμορφα.
  • Ρίχνουμε πάνω στην τούρτα το γλάσο καραμέλας και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο.
  • Μπορούμε αν θέλουμε να στολίσουμε με μερικές ροζέτες από σαντιγί.

Σημειώσεις

Σημειώσεις

Την αρχική συνταγή τη βρήκαμε στο facebook από τη Δέσποινα Μπο.