Επιστροφή Αποστολή link με email
+ servings

Ασιατικός Σολομός γλασέ με μπασμάτι

Σολομός γλασέ με συνοδεία αρωματικού ρυζιού και πικάντικη καροτοσαλάτα. Μια διαφορετική πρόταση για το κυρίως γεύμα σας.
Μερίδες: 4 μερίδες
Προετοιμασία35 λεπτά
Μαγείρεμα35 λεπτά
Σύνολο1 ώρα 10 λεπτά
Κατηγορία: Κυρίως Γεύμα, Μαγειρική, Μέτριας δυσκολίας Συνταγή, Ρύζι, Σολομός
Μέθοδος: Κατσαρόλα, Τηγάνισμα
Δυσκολία: Μέτριας Δυσκολίας

Υλικά

  • 300 γρ. ρύζι μπασμάτι
  • 600 ml νερό
  • 4 φρέσκα ​​κρεμμυδάκια
  • 40 ml σησαμέλαιο
  • 70 ml μαγιονέζα
  • 100 γρ. γλυκιά σάλτσα τσίλι
  • 50 ml σάλτσα σόγιας
  • 30 γρ. τζίντζερ
  • 2 σκελίδα σκόρδο
  • 2 κ.γ. ζάχαρη
  • 4 καρότα
  • 20 γρ. σουσάμι
  • 500 γρ. σολομό
  • 16 γρ. κορν φλάουρ
  • αλάτι, πιπέρι πιπέρι

Οδηγίες

  • Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές ροδέλες (χωριστά το πράσινο και χωριστά το λευκό μέρος).
  • Ξεπλένουμε το ρύζι με κρύο νερό μέχρι να παραμείνει διάφανο το νερό.
  • Ζεσταίνουμε το μισό σησαμέλαιο σε μια μικρή κατσαρόλα και σοτάρουμε το λευκό μέρος του φρέσκου κρεμμυδιού για 1-2 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
  • Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα. Σβήνουμε με το νερό και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Αλατίζουμε και σιγοβράζουμε το ρύζι σκεπασμένο, σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 10 λεπτά. Κατόπιν κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε σκεπασμένη για τουλάχιστον 10 λεπτά ακόμη να τραβήξει.

Ντιπ μαγιονέζας

  • Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε τη μαγιονέζα με τη μισή σάλτσα γλυκού τσίλι για να έχουμε ένα ωραίο ομοιογενές ντιπ. Αλατοπιπερώνουμε σύμφωνα με τα γούστα μας.
  • Σε ένα δεύτερο μικρό μπολ, ανακατεύουμε τη σάλτσα σόγιας μαζί με την υπόλοιπη γλυκιά σάλτσα τσίλι. Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε το τζίντζερ. Καθαρίζουμε και πολτοποιούμε το σκόρδο. Προσθέτουμε και τα δύο στο μπολ με τη σάλτσα και καρυκεύουμε με πιπέρι και τη ζάχαρη.

Σαλάτα καρότου

  • Καθαρίζουμε τα καρότα και τα τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένο, μαζί με 2 κ.σ. από το ντιπ της μαγιονέζας.
  • Σε ένα τηγάνι καβουρδίζουμε για 1-2 λεπτά το σουσάμι μέχρι να πάρει λίγο χρώμα και να βγάλει τα αρώματά του. Το αφαιρούμε από το τηγάνι και το μοιράζουμε πάνω στη σαλάτα καρότου και τη σάλτσα.

Το ψάρι

  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το κορν φλάουρ. Κόβουμε τα φιλέτα σολομού σε κομμάτια 3 εκ. και τα βάζουμε μέσα στο κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε ώστε να καλυφθούν από όλες τις πλευρές. Το ψάρι θα πρέπει να είναι καλά στεγνωμένο από πριν, για να κρατήσει καλύτερα το κορν φλάουρ.
  • Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο σησαμέλαιο στο μεγάλο τηγάνι και τηγανίζουμε τα κομμάτια του φιλέτου γύρω γύρω για 4-5 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε τη σάλτσα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Σερβίρισμα

  • Αφρατεύουμε το ρύζι με ένα πιρούνι και το μοιράζουμε στα πιάτα. Σερβίρουμε με τη σαλάτα καρότου και τα φιλέτα σολομού γλασέ και από πάνω το ντιπ. Καλή όρεξη!

Σημειώσεις