Επιστροφή Αποστολή link με email
+ servings

Τάρτα με Σπανάκι και αλμυρή ζύμη Pâte Brisée

Η Pâte Brisée είναι μια ζύμη που χρησιμοποιείται στην μαγειρική ως βάση για αλμυρές τάρτες. Η γέμιση από Σπανάκι απλά την κάνει ακαταμάχητη.
Μερίδες: 8 κομμάτια
Προετοιμασία15 λεπτά
Μαγείρεμα1 ώρα 25 λεπτά
Χρόνος ψύξης1 ώρα
Σύνολο2 ώρες 40 λεπτά
Κατηγορία: Αλμυρές Πίτες & Τάρτες, Λαχανικά, Μαγειρική, Ορεκτικά
Μέθοδος: Φούρνος - Ψήσιμο
Δυσκολία: Μέτριας Δυσκολίας

Υλικά

Υλικά για τη ζύμη

  • 240 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 175 γρ. βούτυρο κρύο απ' το ψυγείο κομμένο σε κυβάκια διαστάσεων 1x2cm
  • ½ κ.γ. κοφτό αλάτι & λίγο στη μύτη
  • 6 κ.σ. παγωμένο νερό

Υλικά για τη γέμιση

  • 350 γρ. σπανάκι καθαρισμένο, πλυμένο, κομμένο (υπάρχει ωραιότατο & έτοιμο)
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 200 γρ. μυζήθρα νωπή τριμμένη
  • 100 γρ. φέτα τριμμένη
  • αλατοπίπερο
  • 200 ml κρέμα γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 αυγά μεγάλα σε θερμοκρασία δωματίου
Makes: 30cm στρογγυλό

Οδηγίες

Εκτέλεση για τη ζύμη (καλό είναι να φοράμε γάντια)

  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο και αρχίζουμε να το ενσωματώνουμε στο αλεύρι πατώντας με τα δάχτυλα μέχρι να γίνει μια τριφτή ζύμη. 1-2 λεπτά παίρνει αυτό.
  • Προσθέτουμε τις 3 κ.σ. νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε πατώντας με τα δάχτυλα. Η ζύμη μας έχει αρχίσει και γίνεται μια συμπαγής μπάλα που λογικά δε θα κολλάει πολύ στα χέρια. Προσθέτουμε και τις υπόλοιπες κουταλιές νερό & ταυτόχρονα ζυμώνουμε.
  • Δουλεύουμε λίγο ακόμη, κάνουμε μια μπάλα από ζύμη (μέσα θα φαίνονται ίχνη από κομματάκια βουτύρου) την τυλίγουμε με μεμβράνη και την βάζουμε κατάψυξη για 1 περίπου ώρα. Μόλις βγει θα είναι παγωμένη. Την αφήνουμε ένα 10λεπτο περίπου, τη δουλεύουμε λίγο με τα χέρια να μαλακώσει.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη ανάμεσα σε 2 αντικολλητικά χαρτιά, μέχρι να γίνει λίγο μεγαλύτερη από τη διάμετρο της ταρτιέρας. Στη συνέχεια αφαιρούμε το πάνω χαρτί & την απλώνουμε στη ταρτιέρα ομοιόμορφα, πιέζοντας & στα τοιχώματα, αφαιρούμε και το άλλο χαρτί και τρυπάμε τη ζύμη σε αρκετά σημεία με το πιρούνι. Από πάνω στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και ρίχνουμε κάποιο όσπριο για βάρος, για να μη φουσκώσει.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175° C στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα για 30 περίπου λεπτά, αρχικά. Στη συνέχεια αφαιρούμε το χαρτί με τα όσπρια και συνεχίζουμε το ψήσιμο αλλά 10-15 περίπου λεπτά ή μέχρι να δούμε να ροδίσει ελαφρά.
  • Ως προς το ψήσιμο παίζει ρόλο και η ταρτιέρα & η κουζίνα. Χρησιμοποίησα με αποσπώμενη βάση και βολεύει η αλήθεια είναι.
  • Η ζύμη διατηρείται στην κατάψυξη 1 περίπου μήνα, σε περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε μεγαλύτερη ποσότητα να υπάρχει και όταν είναι να την χρησιμοποιήσουμε την βγάζουμε αποβραδίς στη συντήρηση να ξεπαγώσει σιγά σιγά.

Εκτέλεση (για τη γέμιση)

  • Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το σπανάκι με το κρεμμυδάκι, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι & 1 πρέζα αλάτι, μέχρι να μαραθεί το σπανάκι & να φύγουν τα υγρά.
  • Αφού κρυώσει λίγο το ανακατεύουμε με τα τυριά. Μόλις κρυώσει & η ζύμη που έχει βγει από το φούρνο, στρώνουμε απαλά ομοιόμορφα το μείγμα σπανάκι - τυρί.
  • Χτυπάμε με πιρούνι την κρέμα γάλακτος με τα αυγά & λίγο αλατοπίπερο να γίνουν μια πηχτή, σχετικά, κρέμα & την περιχύνουμε πάνω από τη γέμιση. Κουνάμε ελαφρώς την τάρτα να πάει παντού η υγρή κρέμα.
  • Ψήνουμε στους 175° C στον αέρα στη μεσαία σχάρα για 40 περίπου λεπτά. Όταν βγάλουμε την τάρτα την αφήνουμε 1 ώρα να κρυώσει & σερβίρουμε.
  • Καλή όρεξη.

Σημειώσεις

Σημειώσεις

Ακολουθήστε στο Instagram: @foodlovernot