Επιστροφή Αποστολή link με email
+ servings

Εύκολο Κοτόπουλο Γεμιστό με Ρύζι

Και αν δεν έχετε κάνει ποτέ Κοτόπουλο Γεμιστό με ρύζι, ήρθε η ώρα να το δοκιμάσετε! Εύκολο, ζουμερό και νόστιμο και πετυχαίνει πάντα.
Μερίδες: 6 άτομα
Προετοιμασία30 λεπτά
Μαγείρεμα2 ώρες 30 λεπτά
Σύνολο3 ώρες
Κατηγορία: Επίσημο Δείπνο, Κοτόπουλο, Κυρίως Γεύμα, Μαγειρική, Ρύζι, Χριστούγεννα
Μέθοδος: Κατσαρόλα, Φούρνος - Ψήσιμο
Δυσκολία: Εύκολη

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο μεγάλο
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. ρύζι Καρολίνα
  • 150 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου
  • 40 γρ. κουκουνάρι
  • 350 ml ζωμός κότας
  • 100 γρ. σύκα ξερά κομμένα σε κυβάκια
  • 75 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 50 ml κονιάκ
  • κ.γ. φασκόμηλο ξερό
  • 1 κ.γ. θυμάρι
  • ½ κ.γ. δυόσμο ξερό
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κύβο κότας
  • αλάτι, πιπέρι πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Οδηγίες

Για τη γέμιση:

  • Βάζουμε τις σταφίδες μέσα στο κονιάκ για να μουλιάσουν.
  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Μόλις γίνει διάφανο, προσθέτουμε το ρύζι κα τις μουλιασμένες σταφίδες μαζί με το κονιάκ. Μαγειρεύουμε λίγο μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Προσθέτουμε το συκώτι και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμη. Προσθέτουμε το ζωμό μαγειρεύουμε μέχρι να τον ρουφήξει το ρύζι και να μαγειρευτεί λίγο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα σύκα, το κουκουνάρι και τα μυρωδικά. Αλατοπιπερώνουμε.
  • Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο μέσα-έξω και γεμίζουμε την κοιλιά του με τη γέμιση. Στη συνέχεια κλείνουμε με οδοντογλυφίδες ή με ένα μήλο.
  • Αν περισσέψει γέμιση, μπορείτε να τη βάλετε σε ένα αλουμινόχαρτο και να την τοποθετήσετε μέσα στο ταψί δίπλα από το κοτόπουλο.
  • Βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα ταψί, τρίβουμε τον κύβο και τον απλώνουμε μαζί με τη μουστάρδα πάνω στο κοτόπουλο. Βάζουμε διάσπαρτα τις 2 κουταλιές βούτυρο και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για περίπου 2½ ώρες. 45 λεπτά πριν τελειώσει το ψήσιμο, ξεσκεπάζουμε και το αφήνουμε να ροδίσει. Μόλις ψηθεί, το αφαιρούμε από το ταψί, το βάζουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε.

Σημειώσεις