Αρχικά βάζουμε τα φασόλια σε ένα μπολ με νερό με λίγο αλάτι και τα μουλιάζουμε για 12-24 ώρες. Την επόμενη μέρα, όταν φουσκώσουν, τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με νερό για να φύγει το αλάτι.
Παίρνουμε μια χύτρα και βάζουμε τα φασόλια σε παγωμένο νερό και τα βράζουμε έως ότου μαλακώσουν ελαφρώς, για περίπου 20 λεπτά, εξαρτάται πάντα και από την ποιότητα των φασολιών.
Μόλις βράσουν και είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη (κρατώντας λίγο από το νερό τους ).
Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, το καρότο, το σκόρδο, την πιπεριά, το σέλερι και τον πελτέ ντομάτας και σβήνουμε με λίγο κρασάκι (χωρίς να πάρουν χρώμα απλά να μαραθούν). Μόλις εξατμιστεί το κρασί ρίχνουμε την ντομάτα και τα αφήνουμε να πάρει μια βράση ίσα ίσα να δέσουν.
Αφαιρούμε τα φασόλια και τα μεταφέρουμε σε ένα πυρέξ ή ταψί.
Προσθέτουμε λίγο έξτρα ελαιόλαδο, καθώς και λίγο από το νερό τους που έχουμε κρατήσει. Ψήνουμε στις αντιστάσεις, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C.
Τα καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σίγουρα για 1 ώρα και κάτι . Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα τα ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλο ένα τέταρτο (δοκιμάζοντας τα πάντα να δούμε αν έχουν μελώσει και μαλακώσει).
Σερβίρουμε με έξτρα ψιλοκομμένο μαϊντανό, φέτα και φρέσκο ψωμάκι και φυσικά όποιος θέλει χωριάτικο ζεστό λουκάνικο.