Επιστροφή Αποστολή link με email
+ servings
tsoureki_sokolata_akis

Τσουρέκι με κομμάτια σοκολάτας - Άκης Πετρετζίκης

Τα λόγια είναι περιττά για αυτή τη συνταγή. Είναι απλά θεϊκή.
Μερίδες: 2 κομμάτια
Προετοιμασία30 λεπτά
Μαγείρεμα30 λεπτά
Αναμονή4 ώρες
Σύνολο5 ώρες
Κατηγορία: Για το σχολείο, Γλυκές ζύμες, Ζαχαροπλαστική, Παιδικά, Πρωινό
Μέθοδος: Φούρνος - Ψήσιμο
Δυσκολία: Δύσκολη

Υλικά

  • 150 γρ. νερό
  • 15 γρ. μαγιά
  • 500 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
  • 1 1/2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 150 γρ. μέλι
  • 100 γρ. + 50 γρ. βούτυρο
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • 10 γρ. μαχλέπι
  • 2 βανίλιες
  • γρ. μαστίχα
  • 2 αυγά
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια 0,5 x 0,5 εκ.
  • ασπράδι για το άλειμμα

Οδηγίες

  • Βάζουμε στο μίξερ το νερό, τη μαγιά και 2 κουταλιές από το αλεύρι.
  • Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και μετά προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι ρίχνοντάς το απαλά από πάνω.
  • Το αφήνουμε να φουσκώσει για λίγο. Είναι έτοιμο όταν οι φουσκάλες της ζωντανής μαγιάς βγουν πάνω από το αλεύρι (περίπου σε μισή ώρα).
  • Ενδιάμεσα βάζουμε τη ζάχαρη και τα μυρωδικά (μαχλέπι, βανίλιες, μαστίχα) σε ένα μπλεντεράκι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και σε ένα γουδί.
  • Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε το μέλι, τα 100 γρ. βούτυρο, το ξύσμα, το μείγμα με το μαχλέπι, τις βανίλιες και τη μαστίχα) σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι που να λιώσει το βούτυρο αλλά όχι να κάψει, απλά να ζεσταθεί.
  • Στη συνέχεια βγάζουμε το τηγανάκι από τη από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά μέσα στο χλιαρό μείγμα και το ανακατεύουμε καλά με τη βοήθεια του σύρματος ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Αδειάζουμε αυτό το μείγμα μέσα στον κάδο του μίξερ.
  • Προσθέτουμε και το αλάτι
  • Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα και σιγά σιγά δυναμώνουμε μέχρι να μπορεί να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα.
  • Στο τέλος προσθέτουμε τα 50 γρ. κρύο βούτυρο σε κομμάτια ενώ χτυπάει ακόμα το μίξερ.
  • Μόλις απορροφηθεί και το τελευταίο κομμάτι από το βούτυρο βγάζουμε τη ζύμη από το μίξερ, τη βάζουμε σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει (αλλά όχι σε πολύ ζεστό μέρος) περίπου για 1 - 2 ώρες.
  • Η ζύμη πρέπει να είναι βελούδινη και απαλή
  • Μοιράζουμε τη ζύμη στα δύο και με το κάθε κομμάτι σχηματίζουμε ένα τσουρέκι (χωρίζουμε τη ζύμη στα τρία ή στα τέσσερα και πλέκουμε το τσουρέκι). Μισομπήγουμε τα κομμάτια της σοκολάτας μέσα στη ζύμη και αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν. Τα αλείφουμε με λίγο ασπράδι και ψήνουμε στους 180°C.

Σημειώσεις

Σημειώσεις

Ολόκληρη τη συνταγή θα τη βρείτε στο akispetretzikis.com.