Επιστροφή Αποστολή link με email
+ servings

Λαγάνα ή αλλιώς Flatbread

Μια λίγο διαφορετική λαγάνα, πεντανόστιμη και αφράτη με τραγανή κρούστα!
Μερίδες: 1 δόση
Προετοιμασία1 ώρα 20 λεπτά
Μαγείρεμα25 λεπτά
Σύνολο1 ώρα 45 λεπτά
Κατηγορία: Μαγειρική, Οικονομικά, Ψωμιά & Ζύμες
Μέθοδος: Φούρνος - Ψήσιμο
Δυσκολία: Εύκολη

Υλικά

Για τη ζύμη

Για την επικάλυψη

  • 2 κ.σ. γιαούρτι
  • 1 κρόκο αυγού
  • 2 κ.σ. ηλιέλαιο
  • προαιρετικά μαύρο κύμινο ή σουσάμι

Οδηγίες

  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το χλιαρό γάλα, το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και διαλύουμε μέσα τη μαγιά. Αφήνουμε για 10 λεπτά στην άκρη.
  • Μόλις περάσουν τα 10 λεπτά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι και το αλεύρι στο γάλα και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Μπορούμε να το κάνουμε στην κουζινομηχανή για 3 λεπτά και μετά με τα χέρια αλλά και εξολοκλήρου με τα χέρια. Προσοχή, βάζουμε τόσο αλεύρι που να μην είναι ούτε πολύ σκληρή η ζύμη αλλά ούτε και να κολλάει πολύ. Το αλεύρι μερικές φορές είναι πιο δυνατό και μπορεί να μη χρειαστεί να το βάλουμε όλο. Ξεκινήστε με 500 γρ.
  • Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία ελαστική ζύμη. Την κάνουμε μια στρογγυλή μπάλα και τη βάζουμε σε ένα σκεπασμένο αλευρωμένο μπολ για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει.
  • Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη, τη βάζουμε κατευθείαν πάνω σε ένα ταψί όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα και την απλώνουμε πιέζοντας ελαφρά μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια του ταψιού. Αν χρειαστεί χρησιμοποιούμε λίγο αλεύρι για να μας βοηθήσει στο άνοιγμα.
  • Για να κάνουμε το σχέδιο πάνω στη λαγάνα, βάζουμε λίγο νερό και λίγο αλεύρι σε ένα μπολάκι, το ανακατεύουμε και βουτώντας τα δάχτυλα μέσα στο μείγμα, ερχόμαστε και πιέζουμε και με τα 8 μας δάχτυλα τη ζύμη, κάνοντας ένα στεφάνι λίγο πιο μέσα από τις άκρες της λαγάνας και μετά κάθετες και οριζόντιες γραμμές για να σχηματιστούν τετραγωνάκια.
  • Αφήνουμε άλλα 20 λεπτά σκεπασμένη τη ζύμη μας για να ξαναφουσκώσει.
  • Μόλις είναι έτοιμη, παίρνουμε ένα πιρούνι και ξανατρυπάμε τη ζύμη στο σημείο που είχαμε περάσει με τα δάχτυλά μας.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αυγό, το γιαούρτι και το ηλιέλαιο, ανακατεύουμε καλά και με ένα πινέλο αλείφουμε τη λαγάνα μας. Πασπαλίζουμε με μαύρο κύμινο ή σουσάμι.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200° C στις αντιστάσεις, για 25 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινήσει. Αν θέλουμε να έχουμε μια τραγανή κρούστα, βρέχουμε ελαφρώς μια πετσέτα κουζίνας και σκεπάζουμε τη λαγάνα μας μέχρι να αρχίσει να κρυώνει.

Σημειώσεις