Επιστροφή Αποστολή link με email
+ servings

Λαγάνα εύκολη και επιτυχημένη

Για την Καθαρά Δευτέρα και όχι μόνο, ετοιμάστε τη δική σας λαγάνα. Εύκολα και με σίγουρη επιτυχία, χωρίς μίξερ, με τα πιο αγνά υλικά.
Μερίδες: 2 τεμάχια
Προετοιμασία10 λεπτά
Μαγείρεμα20 λεπτά
Χρόνος Αναμονής2 ώρες 45 λεπτά
Σύνολο3 ώρες 15 λεπτά
Κατηγορία: Μαγειρική, Νηστίσιμα, Πάσχα, Ψωμιά & Ζύμες
Μέθοδος: Φούρνος - Ψήσιμο
Δυσκολία: Εύκολη

Υλικά

Οδηγίες

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά με 100 ml χλιαρό νερό και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε λίγο.
  • Προσθέτουμε 100 γρ. αλεύρι και ανακατεύουμε.
  • Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη σε ζεστό μέρος, για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το υπόλοιπο αλεύρι και το μείγμα της μαγιάς. Ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για 1,5 ώρα περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί.
  • Μόλις διπλασιαστεί η ζύμη μας, αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας μας, λαδώνουμε τα χέρια μας, και αφού κάνουμε ένα χοντρό ρολό τη ζύμη μας, τη χωρίζουμε στα δύο.
  • Κάνουμε το κάθε κομμάτι μια μικρή μπάλα, το βάζουμε πάνω σε λαδόκολλα και αλευρώνουμε. Με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε λαγάνα πάχους 1-2 εκ. και τη μεταφέρουμε πάνω στο ταψί της κουζίνας.
  • Σκεπάζουμε τις λαγάνες μας και τις αφήνουμε για 45 λεπτά σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
  • Μόλις περάσουν τα 45 λεπτά, αλείφουμε απαλά τη λαγάνα μας με ζαχαρόνερο και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Με το πίσω μέρος ενός μαχαιριού κάνουμε βαθουλώματα στη λαγάνα μας.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 220° για περίπου 20 λεπτά.
  • Αντί για λάδι μπορούμε να βάλουμε 2 κ.σ. ταχίνι. Μπορούμε να κάνουμε τη διαδικασία μέχρι το δεύτερο φούσκωμα από το βράδυ και να συνεχίσουμε το πρωί, Ο χρόνος ξεκούρασης της ζύμης εξαρτάται από το πόσο ζεστό είναι το μέρος που την αφήνουμε.

Σημειώσεις

Σημειώσεις

Πηγή συνταγής και photo: Pastry Designs -Jim Michailidis