Επιστροφή Αποστολή link με email
+ servings

Μηλόπιτες σπιτικές με σφολιάτα

Λαχταριστές σπιτικές μηλόπιτες! Η τραγανή σφολιάτα με τη ζουμερή γλυκιά γέμιση μήλου τις κάνει απλά ακαταμάχητες.
Μερίδες: 8 τεμάχια
Προετοιμασία15 λεπτά
Μαγείρεμα30 λεπτά
Σύνολο45 λεπτά
Κατηγορία: Για το σχολείο, Γλυκές ζύμες, Γλυκές Πίτες & Τάρτες, Ζαχαροπλαστική, Παιδικά
Μέθοδος: Κατσαρόλα, Φούρνος - Ψήσιμο
Δυσκολία: Εύκολη

Υλικά

Για τις μηλόπιτες

  • 1 πακέτο φύλλο σφολιάτας (2 φύλλα) "Χρυσή Ζύμη"
  • 5 ξινόμηλα
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • ½ κούπα καστανή ζάχαρη
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • 1 αυγό

Οδηγίες

  • Αν επιλέξαμε κατεψυγμένη σφολιάτα, φροντίζουμε να τη βγάλουμε από την κατάψυξη και να την ξεπαγώσουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  • Καθαρίζουμε τα μήλα μας και τα κόβουμε σε κυβάκια.
  • Σε μια μέτρια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει. Προσθέτουμε τα μήλα και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν και να μαλακώσουν. Θα χρειαστούν περίπου 5 λεπτά.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη και την κανέλα. Αν επιλέξατε να χρησιμοποιήσετε και κυδώνια, προσθέστε λίγη ζάχαρη ακόμη καθώς τα κυδώνια είναι λίγο πιο ξινά από τα μήλα.
  • Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 3 λεπτά ακόμη μέχρι να καραμελώσουν τα μήλα μας. Μόλις είναι έτοιμα, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200° C, στις αντιστάσεις.
  • Αλευρώνουμε μια καθαρή επιφάνεια και ανοίγουμε πάνω της το πρώτο φύλλο σφολιάτας.
  • Κόβουμε μια λωρίδα από το φύλλο της σφολιάτας έτσι ώστε να έχουμε ένα μεγάλο τετράγωνο κομμάτι και όχι ορθογώνιο. Το μεγάλο τετράγωνο το κόβουμε σε 4 ίσα μικρότερα τετράγωνα και βάζουμε στο κέντρο κάθε κομματιού το 1/8 από το κρύο μείγμα των μήλων.
  • Χτυπάμε το αυγό με μια κουταλιά σούπας νερό και αλείφουμε, με ένα πινέλο, κάθε κομμάτι σφολιάτας γύρω γύρω για να μας βοηθήσει να κλείσει καλά η μηλόπιτα.
  • Διπλώνουμε τη σφολιάτα μας, κλείνοντας μέσα τη γέμιση, σχηματίζοντας ένα τρίγωνο. Πιέζουμε με ένα πιρούνι τη σφολιάτα γύρω γύρω, για να σφραγίσουν καλά οι άκρες.
  • Βάζουμε τις μηλόπιτες σε ένα ταψί όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Με ένα μαχαίρι κάνουμε 2-3 μικρά κοψίματα στην επιφάνεια κάθε μηλόπιτας.
  • Αλείφουμε την επιφάνεια κάθε μηλόπιτας με το αυγό που είχαμε χτυπήσει και τις ψήνουμε για 20 έως 25 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να ροδοκοκκινήσουν.
  • Αναμιγνύουμε την άχνη ζάχαρη με την κρέμα γάλακτος προσπαθώντας να έχουμε μια παχύρευστη επικάλυψη. Με ένα κουτάλι ρίχνουμε την επικάλυψη πάνω στις ζεστές μηλόπιτες, κάνοντας οριζόντιες γραμμές.

Σημειώσεις