Επιστροφή Αποστολή link με email
+ servings

Σολομός με Ριζότο λεμονιού

Σολομός με ριζότο λεμονιού. Ένα πεντανόστιμο πιάτο με απίθανο συνδυασμό γεύσεων που μπορείτε να φτιάξετε με μια πολύ απλή συνταγή.
Μερίδες: 4 μερίδες
Προετοιμασία10 λεπτά
Μαγείρεμα30 λεπτά
Σύνολο40 λεπτά
Κατηγορία: Μαγειρική, Ρύζι, Σολομός
Μέθοδος: Κατσαρόλα, Τηγάνισμα
Δυσκολία: Εύκολη

Υλικά

Για το σολωμό

  • 1 κιλό φιλέτο σολομό
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι το χυμό
  • αλάτι, πιπέρι

Για το ριζότο

  • 400 γρ. ρύζι αρμπόριο
  • 1 κρεμμύδι μέτριο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 100 ml λευκό κρασί ξηρό
  • 1 λεμόνι μεγάλο το ξύσμα και το χυμό
  • 700 ml ζωμό κότας
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κούπα τριμμένη παρμεζάνα

Οδηγίες

  • Ετοιμάζουμε το ριζότο βάζοντας σε μια κατσαρόλα τις 3 κ.σ. λάδι να ζεσταθούν. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Σοτάρουμε 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
  • Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε λίγο μέχρι να εξατμιστεί.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε σε δόσεις το ζεστό ζωμό κότας. Μόλις απορροφάται μια δόση ζωμού, προσθέτουμε την επόμενη. Συνεχίζουμε για 16 έως 18 λεπτά περίπου, μέχρι να είναι έτοιμο το ρύζι.
  • Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε.
  • Εν τω μεταξύ, για να ετοιμάσουμε το σολομό, ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι και προσθέτουμε τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Στη συνέχεια κόβουμε το σολομό μας σε 4 ίσα σε βάρος μέρη και τα βάζουμε στο τηγάνι μας σε μέτρια φωτιά.
  • Αφήνουμε το σολομό να ψηθεί από την μια πλευρά μέχρι να ασπρίσει η σάρκα μέχρι τη μέση. Γυρνάμε το σολομό και από την άλλη πλευρά και συνεχίζουμε μέχρι να ψηθεί πλήρως. Στύβουμε το λεμόνι μας και το περιχύνουμε στο σολομό, αφήνοντάς τον για λίγο ακόμη πάνω στη φωτιά μέχρι να σωθεί το λεμόνι.
  • Μόλις το ρύζι μας είναι έτοιμο, προσθέτουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε, μέχρι να χυλώσει ωραία το ριζότο μας.
  • Σερβίρουμε το σολομό με το ριζότο όσο είναι ακόμη ζεστά.

Σημειώσεις