Επιστροφή Αποστολή link με email
+ servings
Τούρτα με φρούτα του δάσους

Τούρτα με Φρούτα του Δάσους

Αφράτο σοκολατένιο παντεσπάνι και φρουτώδης γέμιση. Μια τούρτα για γενέθλια, για τον καφέ, για απλό επιδόρπιο...
Μερίδες: 12 κομμάτια
Προετοιμασία30 λεπτά
Μαγείρεμα30 λεπτά
Σύνολο1 ώρα
Κατηγορία: Ζαχαροπλαστική, Πάρτι, Τούρτες
Μέθοδος: Βράσιμο, Φούρνος - Ψήσιμο
Δυσκολία: Εύκολη

Υλικά

Για το παντεσπάνι

Για το σιρόπι

  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. νερό
  • 100 γρ. κατεψυγμένα φρούτα του δάσους
  • 30 γρ. ρούμι ή κονιάκ

Για τη γέμιση και την επικάλυψη

Οδηγίες

  • Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει το μείγμα, περίπου 8 λεπτά.
  • Ανακατεύουμε το αλεύρι με το κακάο και τα κοσκινίζουμε. Τα προσθέτουμε τμηματικά στο μείγμα αυγών-ζάχαρης και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ για να μην χάσουμε τον αέρα.
  • Σε φόρμα, με αποσπώμενη βάση, στρώνουμε μια λαδόκολλα και ρίχνουμε μέσα το μείγμα μας. Το απλώνουμε ομοιόμορφα.
  • Ψήνουμε στους 180° C για 30 λεπτά.
  • Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας σε μία κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη να βράσουν για 3 λεπτά. Προσθέτουμε τα φρούτα του δάσους και το κονιάκ, ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
  • Για τη γέμιση, σε κατσαρολάκι ρίχνουμε τα κατεψυγμένα φρούτα, τη ζάχαρη και το νερό και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να πάρει 1-2 βράσεις. Διαλύουμε το κορν φλάουερ με 3-4 κ.σ. νερό και το προσθέτουμε στο κατσαρολάκι. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να πήξει η σάλτσα. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  • Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγύ και την βάζουμε στο ψυγείο.
  • Μόλις ψηθεί το παντεσπάνι, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει, Στη συνέχεια το κόβουμε στη μέση οριζόντια, με ένα μεγάλο μαχαίρι ή με νήμα έτσι ώστε να έχουμε 2 δίσκους. (Μπορούμε αν θέλουμε να κόψουμε και 3 δίσκους λίγο πιο λεπτούς)
  • Αν κόψαμε το παντεσπάνι στα δύο, βάζουμε σε στρογγυλή πιατέλα ένα δίσκο και τον σιροπιάζουμε με το μισό σιρόπι. Απλώνουμε το 1/3 από τη σαντιγύ και από πάνω απλώνουμε τα φρούτα του δάσους που ετοιμάσαμε για τη γέμιση. Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο δίσκο από παντεσπάνι, σιροπιάζουμε με το υπόλοιπο σιρόπι και καλύπτουμε την τούρτα μας με την υπόλοιπη σαντιγύ. Πασπαλίζουμε με την τρούφα ή τις νιφάδες σοκολάτας.
  • Αν κόψουμε 3 δίσκους, προσαρμόζουμε τη γέμιση και την επικάλυψη ανάλογα.

Σημειώσεις