Επιστροφή Αποστολή link με email

Κομπόστα Δαμάσκηνα

Φτιάξτε σπιτική κομπόστα με δαμάσκηνα, με αυτή την εύκολη συνταγή.
Προετοιμασία1 ώρα
Μαγείρεμα20 λεπτά
Σύνολο1 ώρα 20 λεπτά
Κατηγορία: Επιδόρπιο, Έως 5 Υλικά, Ζαχαροπλαστική, Νηστίσιμα
Μέθοδος: Βράσιμο
Δυσκολία: Εύκολη

Υλικά

  • 1 κιλό δαμάσκηνα
  • 1 λίτρο νερό
  • 350 γρ. ζάχαρη

Οδηγίες

  • Αποστειρώστε τα βάζα και τα καπάκια τα οποία θα χρησιμοποιήσετε για την κομπόστα, βράζοντάς τα για 10 λεπτά, σε μια κατσαρόλα γεμάτη με νερό.
  • Πλένετε τα δαμάσκηνα, τα κόβετε στη μέση και αφαιρείτε το κουκούτσι. Τα βάζετε στα βάζα πιέζοντας έτσι ώστε να χωρέσουν αρκετά κομμάτια. Μην φοβηθείτε να πιέσετε τα δαμάσκηνα. Θα πρέπει να βάλετε πάρα πολλά κομμάτια, έτσι ώστε όταν προστεθεί το σιρόπι να μην επιπλέουν. Υπολογίστε ότι θα συρρικνωθούν και λίγο από το ζεστό σιρόπι.
  • Ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη για λίγα λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη (η αναλογία είναι περίπου 3 νερό 1 ζάχαρη). Αν θέλετε την κομπόστα σας πιο γλυκιά βάζετε περισσότερη ζάχαρη.
  • Προσθέτετε το σιρόπι στα βάζα με τα δαμάσκηνα φροντίζοντας να μην τα γεμίσετε μέχρι πάνω με σιρόπι αλλά να αφήσετε 1cm κενό. Με ένα μαχαίρι κουνήστε λίγο τα κομμάτια από δαμάσκηνα έτσι ώστε να μην υπάρχουν κενά με αέρα μέσα στο σιρόπι. Καθαρίστε καλά το στόμιο του βάζου και βιδώστε σφιχτά.
  • Βάλτε τα βάζα σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό (το νερό θα πρέπει να τα σκεπάζει τουλάχιστον 2 cm πάνω από τα καπάκια) και βράστε για 20 λεπτά.
  • Βγάζουμε τα βάζα από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε στην άκρη για 24 ώρες. Μόλις περάσουν οι 24 ώρες ελέγχουμε αν τα καπάκια έχουν μια μικρή κλίση προς τα μέσα. Αν ναι, τότε έχουν σφραγίσει καλά και μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε. Αν όχι, παίρνουμε ένα κουτάλι, καθόμαστε στον καναπέ μας και τα τρώμε!!

Σημειώσεις