Επιστροφή Αποστολή link με email
+ servings

Μπρέτσελ της Υβόννης Μπόσνιακ

Η Υβόννη Μπόσνιακ μας ετοιμάζει παραδοσιακά Γερμανικά Μπρέτσελ και μας αποκαλύτπει το μυστικό για την ιδιαίτερη γεύση τους και για το χρώμα τους.
Μερίδες: 10 τεμάχια
Προετοιμασία15 λεπτά
Μαγείρεμα15 λεπτά
Σύνολο30 λεπτά
Κατηγορία: Για το σχολείο, Μαγειρική, Νηστίσιμα, Οικονομικά, Ψωμιά & Ζύμες
Μέθοδος: Κατσαρόλα, Φούρνος - Ψήσιμο
Δυσκολία: Μέτριας Δυσκολίας

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 24 γρ. νωπή μαγιά (ή 1 φακελάκι ξηρή μαγιά)
  • 275 ml κρύο νερό
  • 40 γρ. βούτυρο λιωμένο ή μαργαρίνη
  • λίτρο νερό
  • κ.σ. σόδα μαγειρικής

Οδηγίες

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και στη μέση βάζουμε τη μαγιά την οποία τη σπάμε με τα χέρια μας. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και λίγο νερό. Σκεπάζουμε με λίγο αλεύρι και δουλεύουμε το μείγμα με τα χέρια μας. Δεν χρειάζεται να αφήσουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο (ή τη μαργαρίνη) και το υπόλοιπο νερό και τα ζυμώνουμε λίγο όλα μαζί.
  • Τέλος, προσθέτουμε το αλάτι και ζυμώνουμε το μείγμα μας για περίπου 10 λεπτά.
  • Αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί για 5 λεπτά, σκεπάζοντάς τη μεμβράνη.
  • Στη συνέχεια την κόβουμε σε 10 ίσα κομμάτια 80 γρ. περίπου το καθένα. Προσοχή, έχουμε τη ζύμη μας πάντα σκεπασμένη με μεμβράνη, για να μη στεγνώσει.
  • Πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε μπαστουνάκι και τα τοποθετώ όλα κοντά το ένα με το άλλο, για να μη στεγνώσουν. Σκεπάζω πάλι με μεμβράνη.
  • Πάνω σε δυο ταψιά βάζουμε δυο πετσέτες. Δεν χρειάζεται να τις αλευρώσουμε. Πλάθουμε τα μπαστουνάκια σε πιο μακριά κορδόνια και τους δίνουμε το σχήμα από τα μπρέτσελ, Το κάθε κορδόνι στο κέντρο ε΄ναι λίγο πιο παχύ. Μετά τα τοποθετούμε πάνω στο ταψί. Αν σας δυσκολεύει να σχηματίσετε μπρέτσελ μπορείτε να πλάσετε και απλά ψωμάκια.
  • Τα σκεπάζουμε με τη μεμβράνη και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν 30-40 λεπτά. Μετά τα ξεσκεπάζουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 20 λεπτά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 210° C..
  • Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε δύο ταψιά και με τη βοήθεια ενός πινέλου, αλείφουμε με λίγο σπορέλαιο.
  • Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε το νερό και προσθέτουμε σιγά-σιγά τη σόδα μαγειρικής. Χαμηλώνουμε τη φωτιά για να μην κοχλάζει πολύ το νερό.
  • Βουτάμε ένα ένα τα μπρετσελ μέσα στη κατσαρόλα και τα αφήνουμε για περίπου 30-40 δευτερόλεπτα. Μετά τα βγάζουμε και τα βάζουμε πάνω στο ταψί. Προσέχουμε να μη στάζουν νερά.
  • Πασπαλίζουμε με νιφάδες αλατιού ή σουσάμι ή ότι άλλο θέλουμε και τα αφήνουμε 10 λεπτά να ξεκουραστούν, χωρίς να τα σκεπάσουμε αυτή τη φορά.Τέλος τα ψήνουμε για 12-15 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Σημειώσεις

Σημειώσεις

Η χαρακτηριστική γεύση, το χρώμα και η λάμψη των αυθεντικών γερμανικών μπρέτσελ οφείλεται στην αντίδραση από ένα χημικό που λέγεται Μεϊγιάρντ. Καθώς η ένωση αυτή μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη στην μαγειρική, αν κάποιος δεν γνωρίζει να τη διαχειριστεί σωστά, η ίδια σχεδόν αντίδραση μπορεί να επιτευχθεί με τη βοήθεια μαγειρικής σόδας.
Πηγή συνταγής και photo: Yvonne Bosnjak (@yvonini)  | Υβόννη Μπόσνιακ