Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα, το σπορέλαιο, το κρασί και τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε τη βανίλια και το αλεύρι, τμηματικά, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που να πλάθεται.
Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου.
Μετά από μια ώρα, παίρνουμε λίγο από τη ζύμη, την ανοίγουμε πατώντας με τα δάχτυλά μας και βάζουμε μέσα λίγο από τη γέμιση. Κλείνουμε και προσπαθούμε να δώσουμε στο σκαλτσούνι το σχήμα του μισοφέγγαρου.
Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη μας, τοποθετώντας τα σκαλτσούνια σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180° C, στη μεσαία σχάρα, για 20 λεπτά.
Μόλις βγάλουμε τα σκαλτσούνια από το φούρνο, τα αφήνουμε για 3 λεπτά και στη συνέχεια ραντίζουμε προαιρετικά με ανθόνερο και τα πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη ζάχαρη.