Επιστροφή Αποστολή link με email
+ servings

Νηστίσιμο Τσουρέκι με Σοκολάτα

Αφράτο, μαστιχωτό, νηστίσιμο τσουρέκι με σοκολάτα. Μια πανεύκολη συνταγή για πεντανόστιμα νηστίσιμα τσουρέκια, με τη βοήθεια του αρτοπαρασκευαστή.
Μερίδες: 1 δόση
Προετοιμασία2 ώρες
Μαγείρεμα40 λεπτά
Σύνολο2 ώρες 40 λεπτά
Κατηγορία: Για το σχολείο, Γλυκές ζύμες, Ζαχαροπλαστική, Νηστίσιμα γλυκά, Παιδικά
Μέθοδος: Αρτοπαρασκευαστής, Φούρνος - Ψήσιμο
Δυσκολία: Εύκολη

Υλικά

Για το προζύμι

  • 10 γρ. μαγιά ξηρή
  • 10 γρ. ζάχαρη
  • 40 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 150 γρ. χλιαρό νερό

Για το τσουρέκι

  • 650 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 200 ml χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • 100 ml αραβοσιτέλαιο
  • ¼ κ.γ. μαστίχα σε σκόνη
  • ½ κ.γ. μαχλέπι
  • 1 βανίλια
  • λίγο αλάτι
  • 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

Για την επάλειψη

  • 1 κ.σ. νερό
  • 1 κ.σ. ρευστό μέλι

Οδηγίες

  • Στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή βάζουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε για 15-20 λεπτά να δουλέψει η μαγιά.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, το αραβοσιτέλαιο, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το αλάτι, τη βανίλια και τέλος το αλεύρι. Βάζουμε τον αρτοπαρασκευαστή στο πρόγραμμα της ζύμης και περιμένουμε να ζυμωθεί το τσουρέκι (1 ώρα και 50 λεπτά συνήθως).
  • Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη, την αφαιρούμε από τον αρτοπαρασκευαστή και τη χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη. (400 γρ περίπου το κάθε κομμάτι).
  • Με τη βοήθεια ενός πλάστη, ανοίγουμε τη ζύμη σε μακρόστενο φύλλο και πασπαλίζουμε με το 1/3 της κουβερτούρας, την οποία την έχουμε κόψει σε πολύ μικρά κομμάτια. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μακρόστενο κορδόνι και επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα δύο κομμάτια ζύμης.
  • Βάζουμε τα τρία κορδόνια το ένα δίπλα στο άλλο και πλέκουμε μια χοντρή κοτσίδα. Σκεπάζουμε το τσουρέκι μας και το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει για άλλη μισή ώρα περίπου.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 190° στον αέρα.
  • Αραιώνουμε το μέλι με το νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε το τσουρέκι.
  • Ψήνουμε για 40 λεπτά. Αν δούμε στο ενδιάμεσο ότι κοκκίνισε πολύ το τσουρέκι μας, το σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο μέχρι να ολοκληρωθεί το ψήσιμο.
  • Αν δεν έχουμε αρτοπαρασκευαστή, κάνουμε την ίδια διαδικασία με το μίξερ, χρησιμοποιώντας το γάντζο και αναμιγνύοντας για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει ελαστική η ζύμη. Αν δεν έχουμε μίξερ, κάνουμε την ίδια διαδικασία με το χέρι και λίγο περισσότερο κόπο :-)

Σημειώσεις