Επιστροφή Αποστολή link με email
+ servings

Μπισκότα Λεμπκούχεν

Τα Μπισκότα Λεμπκούχεν είναι μια παραδοσιακή γερμανική συνταγή Χριστουγέννων. Η γεύση τους θυμίζει gingerbread.
Μερίδες: 60 μπισκότα
Προετοιμασία10 λεπτά
Μαγείρεμα15 λεπτά
Χρόνος Αναμονής1 ώρα
Σύνολο1 ώρα 25 λεπτά
Κατηγορία: Ζαχαροπλαστική, Μπισκότα/Κουλούρια, Χριστούγεννα
Μέθοδος: Κατσαρόλα, Φούρνος - Ψήσιμο
Δυσκολία: Εύκολη

Υλικά

Για τα μπισκότα

Για τη διακόσμηση

  • 1 ασπράδι αυγού
  • 1 κ.γ. χυμό λεμονιού
  • 200 γρ, ζάχαρη άχνη

Οδηγίες

  • Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο, τη ζάχαρη και το μέλι σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο.
  • Ανακατεύουμε όλα τα ξηρά υλικά σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το μείγμα βουτύρου-ζάχαρης-μελιού και το αυγό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη. Καλύπτουμε τη ζύμη με μια διαφάνεια και την αφήνουμε για περίπου 1 ώρα στο ψυγείο να κρυώσει καλά.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C, στις αντιστάσεις πάνω κάτω.
  • Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, παίρνουμε ένα μέρος της και την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο. Κόβουμε μπισκότα με κουπ πατ και τα απλώνουμε σε ένα ταψί φούρνου στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  • Ψήνουμε τα μπισκότα για περίπου 10-15 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος και το πάχος τους. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλη τη ζύμη.

Για τη διακόσμηση

  • Μόλις κρυώσουν καλά τα μπισκότα μας, ετοιμάζουμε το γλάσο για τη διακόσμηση. Χτυπάμε το ασπράδι λίγο μέχρι να αρχίσει να αφρίζει. Δεν θέλουμε να γίνει σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα. Τέλος, προσθέτουμε σταδιακά την κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
  • Με ένα πινέλο ή με μια σακούλα ζαχαροπλαστικής όπου έχουμε τοποθετήσει μια λεπτή μύτη, διακοσμούμε τα μπισκότα μας και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να στεγνώσει το γλάσο.

Σημειώσεις

Σημειώσεις

  • Ως εναλλακτική λύση για τη διακόσμηση, αντί για ασπράδι αυγού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παχύρρευστο γλάσο από κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη 200γρ. και λίγο υγρό όπως χυμό λεμονιού ή γάλα.
  • Για vegan μπισκότα λεμπκούχεν, αντικαταστήστε το βούτυρο με μαργαρίνη, παραλείψτε το αυγό και χρησιμοποιήστε σιρόπι ζαχαρότευτλων ή σιρόπι ρυζιού ως γλυκαντικό.
  • Για σκούρα καφέ μπισκότα, προσθέστε μια κουταλιά της σούπας κακάο.
  • Αν δεν βρίσκετε μείγμα μπαχαρικών για λεμπκούχεν μπορείτε είτε να το παραλείψετε είτε να ετοιμάσετε ένα συνδυασμό από κανέλα, γαρύφαλλο, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, κόλιαντρο, κάρδαμο, τζίντζερ, γλυκάνισο και τριμμένο αστεροειδή γλυκάνισο.