Βουτυρώνω τη φόρμα.
Πασπαλίζω με μια πρέζα μαύρη ζάχαρη τη βουτυρωμένη φόρμα.
Ρίχνω λίγη κανέλα και στρώνω τα κομμένα μήλα σε φέτες.
Ανακατεύω σε ένα μπολ τα στερεά υλικά δηλαδή: αλεύρι, baking, αλάτι, σόδα, βανίλια, σταφίδες, γαρύφαλλο, κανέλα, μοσχοκάρυδο, καρύδα, τριμμένη κουβερτούρα και τα υπόλοιπα μήλα κομμένα σε κομματάκια,
Σε άλλο μπολ χτυπάω τα αυγά ολόκληρα, ρίχνω τη μελάσα, το μέλι αγαύης και το κονιάκ.
Ενώνω τα υλικά σιγά σιγά ανακατεύοντας με το χέρι, κρατώντας τη ζύμη όχι σφιχτή αλλά ανάρια.
Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο χυμό πορτοκαλιού και ελαιόλαδο.
Ρίχνω το μείγμα στη φόρμα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° C στις αντιστάσεις για 40 λεπτά περίπου.