Αυτό το φαγητό γίνεται τέλειο και με μοσχάρι και με χοιρινό. Εγώ έβαλα και από τα δύο.
Μερίδες: 6μερίδες
Προετοιμασία10 λεπτάλεπτά
Μαγείρεμα3 ώρεςώρες
Σύνολο3 ώρεςώρες10 λεπτάλεπτά
Κατηγορία: Κυρίως Γεύμα, Μαγειρική, Μοσχάρι, Πατάτες, Χοιρινό
Μέθοδος: Κατσαρόλα, Φούρνος - Ψήσιμο
Δυσκολία: Μέτριας Δυσκολίας
Υλικά
1200γρ.κρέαςμοσχάρι ή χοιρινό
½κούπαλάδι
1μεγάλο κρεμμύδικομμένο σε φέτες
½κ.γ.μπούκοβο
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
½κούπακρασί λευκό
2φύλλα δάφνης
1κουτίντοματάκια κονκασέ
1πιπεριά πράσινη
1πιπεριά κίτρινη
1πιπεριά κόκκινη
4μανιτάρια
2κ.σ.μουστάρδα
1κύβο λαχανικών
1κιλόπατάτες
Οδηγίες
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρέας στο ελαιόλαδο να ροδοκοκκινήσει.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και φέρνουμε 2-3 βόλτες να μαλακώσει. Βάζουμε το μπούκοβο και αλατοπιπερώνουμε. Σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το κρασί μεταφέρουμε το κρέας στη γάστρα μας.
Πάνω στο κρέας βάζουμε τα τοματάκια, τις πιπεριές κομμένες σε λωρίδες (όχι πολύ λεπτές), τα μανιτάρια σε φέτες, τη ρίγανη και τη δάφνη. Διαλύουμε τον κύβο και τη μουστάρδα σε μια κούπα ζεστό νερό και περιχύνουμε το φαγητό. Κουνάμε λίγο τα υλικά να ανακατευτούν και σκεπάζουμε τη γάστρα.
Ψήνουμε το φαγητό αρχικά για μισή ώρα στους 200°C και μετά χαμηλώνουμε στους 170° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη μία ώρα.
Εν τω μεταξύ καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μέτρια κυβάκια. Αν θέλουμε αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγο ρίγανη και μουστάρδα για επιπλέον ένταση στη γεύση.
Μόλις περάσει η μιάμιση ώρα ψησίματος του κρέατος, βγάζουμε τη γάστρα προσεκτικά να μην καούμε και ρίχνουμε μέσα τις πατάτες κουνώντας να πάνε μέσα στο ζουμάκι από το κρέας. Σκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 έως μιάμιση ώρα μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και το κρέας.