Κοσκινίζουμε το αλεύρι με την σόδα και ζυγίζουμε όλα τα υλικά.
Σε μία μπασίνα προσθέτουμε το ελαιόλαδο ,την ζάχαρη, το κονιάκ , το γαρύφαλλο ,την κανέλα ,το εσσανς μαστίχας και πικραμύγδαλου, την βανίλια και το ξύσμα του πορτοκαλιού.
Αναμιγνύουμε πάρα πολύ καλά με ένα σύρμα ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη.αναμιγνύουμε σε ένα μικρό μπωλ το χυμό πορτοκαλιού με την αμμωνία και μετά ομογενοποιούμε μέσα στο υπόλοιπο μείγμα με τα υγρά υλικά.
Ρίχνουμε σταδιακά το κοσκινισμένο αλεύρι και το αμύγδαλο προσέχοντας μην κορδάρει η ζύμη λαδιού.
Πλάθουμε σε πολύ λεπτά μπαστούνια γιατί απλώνουν πολύ κατά το ψήσιμο και χαράζουμε με μία σπάτουλα ελαφρώς σε παξιμαδάκι μπουκιά.
Τοποθετούμε σε λαμαρίνες και ψήνουμε για 25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C.
Αφήνουμε να κρυώσουν και κόβουμε σε παξιμαδάκι εκεί που έχουμε χαράξει και τοποθετούμε σε λαμαρίνες σε προθερμασμένο φούρνο στους 130° C για 45 λεπτά.(σε διάτρητες λαμαρίνες)
Η επίδραση της σόδας μαζί με την αμμωνία μας δίνουν ένα πάρα πολύ τραγανό αποτέλεσμα.
✌ Καλή Επιτυχία ✌