Επιστροφή Αποστολή link με email
+ servings

Ρολάκια Βανίλιας με Σταφίδες

Λαχταριστά αφράτα ρολάκια με κρέμα βανίλιας και σταφίδες ιδανικά για το δεκατιανό, το σχολείο, τον καφέ.
Μερίδες: 14 τεμάχια
Προετοιμασία1 ώρα
Μαγείρεμα20 λεπτά
Σύνολο1 ώρα 20 λεπτά
Κατηγορία: Για το σχολείο, Γλυκές ζύμες, Ζαχαροπλαστική, Παιδικά, Πρωινό
Μέθοδος: Κατσαρόλα, Φούρνος - Ψήσιμο
Δυσκολία: Εύκολη

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τι χρήσεις
  • 1 κύβο μαγιά φρέσκια (1 κύβος=40 γρ.)
  • 220 ml γάλα χλιαρό
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 80 γρ. βούτυρο ή βιτάμ
  • 1 αυγό
  • ¼ κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση

Για την επικάλυψη (προαιρετικά)

Οδηγίες

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά μαζί με το χλιαρό γάλα και 1 κούπα αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά να γίνει.
  • Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, προσθέτουμε το αυγό, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το μείγμα της μαγιάς. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Σκεπάζουμε τη λεκάνη μας και αφήνουμε τη ζύμη μας στην άκρη να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα κατσαρολάκι ετοιμάζουμε την κρέμα βανίλια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Ζεσταίνουμε δηλαδή το γάλα με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το 1/2 πακέτο της κρέμας και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.'Οσο είναι ακόμη ζεστή η κρέμα, προσθέτουμε τις σταφίδες και την κρέμα γάλακτος. Αφήνουμε την κρέμα στην άκρη να κρυώσει καλά.
  • Μόλις φουσκώσει η ζύμη μας, αλευρώνουμε μια επιφάνεια και την ανοίγουμε σε φύλλο 30x40 εκ.
  • Απλώνουμε την κρέμα με τις σταφίδες πάνω στο ανοιγμένο φύλλο ζύμης, αφήνοντας λίγο κενό από τις άκρες και τυλίγουμε σε ρολό από την μακριά πλευρά. Δεν σφίγγουμε το ρολό μας πάρα πολύ για να αφήσουμε χώρο στη ζύμη να φουσκώσει.
  • Από το μεγάλο μας ρολό κόβουμε μικρά ρολάκια πάχους 3 εκ. περίπου. Τα τοποθετούμε σε ταψί, όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε για 20 λεπτάπερίπου στην άκρη να φουσκώσουν.
  • Σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε τα ρολάκια μας για 20 έως 25 λεπτά περίπου στους 200°C στις αντιστάσεις, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
  • Ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη με 2 κ.σ. ζεστό νερό και μόλις βγουν τα ρολάκια από το φούρνο τα αλείφουμε με αυτό το μείγμα, όσο είναι ακόμη ζεστά.

Σημειώσεις