Επιστροφή Αποστολή link με email
+ servings

Lamingtons (Λάμινγκτονς) της Υβόννης Μπόσνιακ

Τα Lamingtons ή Cupavci είναι μικρές μπουκιές από κέικ, οι οποίες είναι βουτηγμένες σε σοκολάτα και καλυμμένες με ινδική καρύδα.
Μερίδες: 25 τεμάχια
Προετοιμασία10 λεπτά
Μαγείρεμα40 λεπτά
Σύνολο50 λεπτά
Κατηγορία: Ζαχαροπλαστική, Κεράσματα
Μέθοδος: Φούρνος - Ψήσιμο
Δυσκολία: Εύκολη

Υλικά

  • 210 γρ. αλεύρι
  • 40 γρ. κορν φλάουρ
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. σόδα μαγειρικής
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 140 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 1 αυγό και 3 ασπράδια
  • 3 κ.γ. άρωμα βανίλιας (ή 1 στικ βανίλιας)
  • 150 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 150 ml γάλα

Για την επικάλυψη

Οδηγίες

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 170° C, στον αέρα. Φροντίζουμε όλα τα υλικά μας να έχουν θερμοκρασία δωματίου.
  • Βουτυρώνουμε ένα τετράγωνο ή ορθογώνιο ταψί μεσαίου μεγέθους (25x25 εκ.) και στρώνουμε μια λωρίδα αντικολλητικό χαρτί. Φροντίζουμε να προεξέχει λίγο αντικολλητικό χαρτί δεξιά και αριστερά για να μας βοηθήσει στη συνέχεια να ανασηκώσουμε το ψημένο κέικ.
  • Κοσκινίζουμε όλα τα στέρεα υλικά, αλεύρι, κορν φλάουρ, μπέικιν πάουντερ, σόδα μαγειρικής και αλάτι μέσα σε ένα μπολ.
  • Σε ένα δεύτερο μπολ βάζουμε το βούτυρο και το χτυπάμε καλά με ένα σύρμα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε πολύ καλά για 1 λεπτό περίπου.
  • Αν έχουμε στικ βανίλιας, το χαράσσουμε και βάζουμε τα σποράκια στο μείγμα βούτυρου. Προσθέτουμε και το άρωμα βανίλιας και ανακατεύουμε.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το αυγό και τα ασπράδια και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Προσθέτω το μισό γάλα και το μισό γιαούρτι και ανακατεύω. Ρίχνω στο μπολ το μισό μείγμα από το αλεύρι και ανακατεύω καλά με μια ξύλινη κουτάλα, με προσεκτικές κινήσεις. Προσθέτω το υπόλοιπο γάλα και γιαούρτι, ανακατεύω και ρίχνω και το υπόλοιπο μείγμα από αλεύρι. Ανακατεύω σιγά σιγά ανασηκώνοντας το μείγμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν. τα υλικά.
  • Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και το κουνάμε λίγο για να απλωθεί ομοιόμορφα. Μετά χτυπάμε το ταψάκι μας λίγο πάνω στον πάγκο μας, για να φύγει τυχόν αέρας που υπάρχει μέσα στη ζύμη.
  • Βάζουμε το ταψάκι στο φούρνο μας και ψήνουμε για 25-30 λεπτά.
  • Μόλις ψηθεί το κέικ μας, το βγάζουμε πάνω σε μια σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει για μισή ώρα.
  • Στη συνέχεια κόβουμε το κέικ σε ομοιόμορφα τετράγωνα κομμάτια 5x5 εκ. περίπου (ή στο μέγεθος που θέλουμε) τα βάζουμε σε ένα πιάτο και τα τοποθετούμε στην κατάψυξη για ακόμη μισή ώρα τουλάχιστον.

Για την επικάλυψη

  • Σε μια μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το βούτυρο, το γάλα και την κουβερτούρα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε καλά.
  • Βγάζουμε το κέικ από το ψυγείο. Σε ένα μπολ βάζουμε την ινδική καρύδα. Πάνω σε ένα αντικολλητικό χαρτί βάζουμε μια σχάρα.
  • Βουτάμε το κέικ στη λιωμένη σοκολάτα, γυρίζοντάς το να καλυφθεί από όλες τις πλευρές. Το αφήνουμε λίγο να στραγγίσει και το βάζουμε μέσα στο μπολ με την ινδική καρύδα. Το καλύπτουμε καλά με τις νιφάδες και το βάζουμε πάνω στη σχάρα να κρυώσει. Συνεχίζω και με τα υπόλοιπα κομμάτια του κέικ.
  • Διατηρούμε τα Lamingtons στο ψυγείο. Τα βγάζουμε 15-20 λεπτά πριν τα σερβίρουμε, για να πάρουν θερμοκρασία δωματίου.

Σημειώσεις

Σημειώσεις

Πηγή συνταγής και photo: Yvonne Bosnjak (@yvonini)  | Υβόννη Μπόσνιακ