Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στις αντιστάσεις.
Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε τη ζάχαρη με το βιτάμ μέχρι να ασπρίσει λίγο.
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψουν λίγο.
Προσθέτουμε τις βανίλιες, το χυμό και προαιρετικά ξύσμα πορτακαλιού και ανακατεύουμε.
Αναμιγνύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το κακάο, Στη συνέχεια τα προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Τέλος προσθέτουμε την κομμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε καλά.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα του κέικ και ρίχνουμε μέσα το μείγμα μας.
Ψήνουμε το κέικ μας για 50 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο, στους 180° C στις αντιστάσεις. Ελέγχουμε αν ψήθηκε με ένα μαχαίρι, το οποίο θα πρέπει να βγαίνει καθαρό από το κέικ.