Πλένω τα σύκα. Καθαρίζω το κοτσάνι και τα τρυπάω με ένα ξυλάκι σε 4 μεριές.
Τα βάζω σε μια λεκάνη με κρύο νερό και με το χυμό από 2 λεμόνια. Τα σκεπάζω βάζοντας πάνω τους ένα βαρύ πυρέξ, για να είναι όλα μέσα στο νερό. Αφήνω για 2 ώρες και μετά τα σουρώνω.
Βάζω τη ζάχαρη με το νερό να βράσει για 5 λεπτά, ρίχνω μέσα τα σύκα και τα βράζω για 10 λεπτά (για 2 φορές από 5 λεπτά).
Κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά και τα αφήνω όλη νύχτα με ξεσκέπαστο καπάκι.
Την επόμενη μέρα τα βάζω να βράσουν μέχρι να δέσουν (περίπου 15 λεπτά-ανάλογα με τα σύκα) και στο τελευταίο πεντάλεπτο ρίχνω την γλυκόζη, το χυμό λεμονιού και την βανίλια.
Τέλος, όπως είναι καυτό το γλυκό, γεμίζω ζεστά αποστειρωμένα βάζα, τα αναποδογυρίζω και τα αφήνω να κρυώσουν.