Επιστροφή Αποστολή link με email
+ servings

Εύκολα και αφράτα Νηστίσιμα Τσουρέκια

Πολύ εύκολα και αφράτα νηστίσιμα τσουρέκια που γίνονται χωρίς μίξερ. Η συνταγή είναι του Jim Michailidi.
Μερίδες: 2 τσουρέκια μεγάλα
Προετοιμασία4 ώρες
Μαγείρεμα45 λεπτά
Σύνολο4 ώρες 45 λεπτά
Κατηγορία: Για το σχολείο, Γλυκές ζύμες, Ζαχαροπλαστική, Νηστίσιμα γλυκά, Παιδικά
Μέθοδος: Φούρνος - Ψήσιμο
Δυσκολία: Εύκολη

Υλικά

Για το μείγμα μαγιάς

  • 85 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 100 γρ. χλιαρό νερό
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 100 γρ. αλεύρι για τσουρέκια

Για τη ζύμη

  • 320 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. φυσικό χυμό πορτοκαλιού
  • 150 γρ. ηλιέλαιο
  • ξύσμα από μισό πορτοκάλι
  • 1 φακελάκι μαχλέπι
  • 1 βανίλια
  • 830 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
  • το μείγμα της μαγιάς

Για την επάλειψη

  • 1 κ.γ. μέλι
  • 2 κ.γ. νερό
  • σουσάμι

Οδηγίες

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, το νερό και τη 1 κ.σ. ζάχαρη και τα αναμιγνύουμε. Προσθέτουμε τα 100 γρ. αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί. Σκεπάζουμε το μπολ μας και αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού, το ηλιέλαιο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαχλέπι και τη βανιλίνη και ανακατεύουμε καλά.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και το μείγμα μαγιάς και ζυμώνουμε καλά με το χέρι μας.
  • Σκεπάζουμε το μπολ μας και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για περίπου 3 με 4 ώρες μέχρι να φουσκώσει και να διπλασσιαστεί σε όγκο.
  • Μόλις είναι έτοιμη, αλείφουμε με λίγο λάδι την επιφάνεια εργασίας μας και τοποθετούμε πάνω τη ζύμη αφού τη δουλέψουμε λίγο με τα χέρια μας.
  • Κόβουμε τη ζύμη στη μέση και μετά χωρίζουμε κάθε κομμάτι σε 3 μικρότερα ίσα μέρη. Πλάθουμε από το κάθε κομμάτι ένα μακρύ, όχι πάρα πολύ λεπτό, κορδόνι.
  • Βάζουμε 3 κορδόνια το ένα δίπλα στο άλλο και αφού τα ενώσουμε στην μια άκρη, τα πλέκουμε έτσι ώστε να έχουμε μια χοντρή πλεξούδα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα 3 κορδόνια.
  • Τοποθετούμε τα τσουρέκια μας σε ένα ταψί 20x30 εκ. όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 με 2 ώρες για να φουσκώσουν. Χρησιμοποιούμε αυτό το μέγεθος ταψιού και όχι μεγαλύτερο για να φουσκώσουν τα τσουρέκια προς τα πάνω και να μην απλώσουν.
  • Μόλις φουσκώσουν, ανακατεύουμε το μέλι με το νερό και αλείφουμε τα τσουρέκια μας. Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  • Σκεπάζουμε τα τσουρέκια με λαδόκολλα για να μην "αρπάξουν" στο ψήσιμο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170° C για περίπου 45 λεπτά.
  • Μικρά μυστικά:Επειδή δεν έχει αυγά η ζύμη μας, θα αργήσει να φουσκώσει. Ο χρόνος αναμονής για το φούσκωμα εξαρτάται από το πόσο ζεστό ή όχι είναι το μέρος που αφήνουμε το ζυμάρι. Το μυστικό είναι να μη βιαστούμε και να αφήσουμε τη ζύμη να φουσκώσει καλά.Μπορούμε να κάνουμε τη διαδικασία μέχρι το δεύτερο φούσκωμα απ'το βράδυ και να συνεχίζουμε το πρωί.

Σημειώσεις

Σημειώσεις

Πηγή συνταγής και photo: Pastry Designs -Jim Michailidis