Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ψιλοκόβουμε.
Πλένουμε το κρέας, το στεγνώνουμε και το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κοτόπουλο για 5 λεπτά περίπου. Αλατοπιπερώνουμε και αφαιρούμε από την κατσαρόλα.
Βάζουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το ρύζι. Σβήνουμε με το κρασί και με 1/2 λίτρο νερό. Προσθέτουμε τον κύβο, ανακατεύουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 6 λεπτά περίπου.
Εν τω μεταξύ, καθαρίζουμε το μπρόκολο, το χωρίζουμε σε μικρά μπουκετάκια και το πλένουμε.
Προσθέτουμε το μπρόκολο και το κοτόπουλο στο ρύζι και μαγειρεύουμε για ακόμη 4 λεπτά περίπου.
Πλένουμε το βασιλικό, τινάζουμε για να φύγουν τα νερά και κόβουμε φυλλαράκια με τα οποία γαρνίρουμε το φαγητό.
Αν θέλουμε προσθέτουμε τριμμένη παρμεζάνα.