Επιστροφή Αποστολή link με email
+ servings

Ροξάκια - η καλύτερη συνταγή

Παραδοσιακό, αγαπημένο σιροπιαστό γλυκό! Ετοιμάστε αυτά τα Ροξάκια με την καλύτερη συνταγή και το σίγουρο είναι ότι θα γίνουν ανάρπαστα.
Μερίδες: 50 τεμάχισ
Προετοιμασία30 λεπτά
Μαγείρεμα20 λεπτά
Σύνολο50 λεπτά
Κατηγορία: Ζαχαροπλαστική, Σιροπιαστά
Μέθοδος: Βράσιμο, Φούρνος - Ψήσιμο
Δυσκολία: Μέτριας Δυσκολίας

Υλικά

  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1 φλιτζάνι καρύδι χοντροκομμένο
  • φλιτζάνι χλιαρό γάλα
  • 1 φλιτζάνι μαργαρίνη
  • φλιτζάνια αλεύρι
  • 2 βανίλιες
  • λίγο αλάτι
  • 3 κ.γ. baking powder (μπέικιν)
  • 3 κ.γ. κακάο
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 πορτοκάλι το ξύσμα

Για το σιρόπι

  • 4 φλιτζάνια ζάχαρη
  • φλιτζάνια νερό
  • 1 λεμόνι το χυμό

Οδηγίες

  • Σε μια μεγάλη λεκάνη λιώνουμε τη μαγιά σε χλιαρό γάλα. Προσθέτουμε τη μαργαρίνη και το δουλεύουμε λίγο. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, τις βανίλιες, το baking powder, το αλάτι και τέλος το αλεύρι. Τα δουλεύουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή μάζα.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 τεμάχια. Το 1/3 το αναμιγνύουμε με τα είδη έτοιμα καρύδια, κακάο και κανέλα.
  • Το ζυμάρι που έχουμε στη λεκάνη το ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια σκληρή μάζα. Χωρίζουμε και την ανοιχτόχρωμη ζύμη και τη σκουρόχρωμη σε 5 τεμάχια. Το καθένα από τη λευκή μάζα το ανοίγουμε ελαφρά και λίγο με τον πλάστη και τοποθετούμε μέσα μια σκουρόχρωμη μπάλα. Ανοίγουμε τώρα τις δύο ζύμες ταυτόχρονα πιέζοντας ελαφρά τη σκουρόχρωμη μάζα. Θα προκύψει μια ζύμη μήκους 25 cm περίπου και πλάτος περίπου 15 cm. Τυλίγουμε σε ρολό από την από τη μακριά πλευρά έτσι ώστε να έχουμε ένα κορδόνι ζύμης 25 cm μήκους.
  • Μετά το κόβουμε σε κομμάτια λεπτά (περίπου 1 cm πάχος). Τα διαμορφώνουμε σε στρογγυλά και τα ψήνουμε σε λαδόκολλα για περίπου 15 λεπτά. Από πάνω ρίχνουμε το σιρόπι που έχει πάρει μια βράση.
  • Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά και περιχύνουμε τα ροξάκια τα οποία τα έχουμε αραδιάσει σε ένα ταψί, αφήνοντάς τα να ρουφήξουν όλο το σιρόπι. Αν θέλουμε τα γυρίζουμε 1-2 φορές.

Σημειώσεις