Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στις αντιστάσεις.
Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε τη ζάχαρη με το βιτάμ μέχρι να ασπρίσει λίγο.
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψουν λίγο.
Προσθέτουμε τις βανίλιες, το χυμό και το ξύσμα πορτακαλιού και ανακατεύουμε.
Αναμιγνύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το κάρδαμο, το αλάτι και το κακάο, Στη συνέχεια τα προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Τέλος προσθέτουμε τις νιφάδες ή τις σταγόνες σοκολάτας και αν θέλουμε τριμμένα καρύδια. Ανακατεύουμε καλά.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα του κέικ με διάμετρο 24 εκ. και ρίχνουμε μέσα το μείγμα μας.
Ψήνουμε το κέικ μας για 50 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο, στους 180° C στις αντιστάσεις. Ελέγχουμε αν ψήθηκε με ένα μαχαίρι, το οποίο θα πρέπει να βγαίνει καθαρό από το κέικ.